Novinky

Otec byl hutník, ale on se už jako dítě zajímal o výbušniny a rakety. Student, absolvent, šéf katedry a nakonec profesor organické chemie Vladimír Macháček (76) si chodí o chemii za kolegy popovídat dodnes. Kromě lásky k ní si našel na vysoké škole v Pardubicích i svoji životní partnerku. Kdy jste byl naposled na univerzitě? Minulý týden. Ještě učíte? To ne. Mám tu ale kamarády-chemiky, se kterými se rád vidím. Chodím sem pravidelně každý týden a ve spojení s...
Současná situace nahrává tomu, že většina z nás znovu objevuje cestu do tajů vlastní kuchyně. Kličkovat mezi obsahem a složením potravin chce velkou dávku umu, ale i času. Na čem nás zaručeně výrobci dokáží nachytat? Na palčivé otázky odpovídala u listopadové večerní online kávy Ing. Dana Hrubošová, Ph.D. Mezi lidmi koluje spousta „zaručených“ pravd o potravinách a potravinových doplňcích, ale jsou tyto informace skutečně pravdivé? Každého z nás napadne nějaké téma, které...
Objevte kulturní a vědecké akce pořádané Univerzitou
Zaměstnanci a studenti opět pomohou, přestože současná situace nepřeje společným hromadným akcím. Univerzita musela zrušit všechny podzimní i zimní kontaktní akce, a také oblíbené společné každoroční tvoření adventních věnců s výtěžkem pro Oblastní charitu Pardubice. Akci se ale lidé z univerzity rozhodli uspořádat v jiné podobě. Letos budou tvořit sami, a přece společně. V univerzitní aule bude výdejní místo pro zájemce o materiál na adventní věnce. Zaměstnanci nebo...
Ticho při procházení osiřelých chodeb Univerzity Pardubice ukončí až otevření dveří na pracoviště analytické chemie. Čilý ruch v několika pracovnách prozrazuje, že tady výzkum pokračuje. Přestože se nejedná o nemocnici, nýbrž chemické pracoviště, dokážou pardubičtí vědci včas detekovat rakovinu slinivky rozborem jedné kapky krve. „Vidíte ty červené body?“ ukazuje Michal Holčapek graf na monitoru. „Když mají jiné hodnoty než ty modré, ukazují na rakovinu slinivky,“ popisuje...
Vážení studenti posledních ročníků, rádi bychom vám nabídli novou službu. Na vaši žádost naskenujeme články z tištěných časopisů, kapitoly z knih a výjimečně i celé knihy, a to vše z momenálně nedostupného prezenčního fondu. Podmínky služby: časově omezená pouze po dobu uzavření knihovny, určená pouze pro studenty posledních ročníků, kteří pracují na své závěrečné práci, týká se pouze prezenčního fondu (časopisy, knihy a závěrečné práce obhájené před r. 2008,...
Vážení uživatelé, od úterý 27. října 2020 budou knihovna a její pobočka na FZS otevřeny jen v úterý a čtvrtek od 10 do 12 hodin, a to pouze pro vyzvednutí předem objednaných knih. Podrobnosti k objednávání, půjčování a vracení najdete níže. AKTUÁLNĚ: Pobočka na FR v Litomyšli je od 19. 10. do 30. 10. UZAVŘENA a nejsou vyřizovány ani objednávky knih. OBJEDNÁNÍ KNIH   Knihu si objednáte prostřednictvím e-mailu knihovna@upce.cz (FZS: dominika.koubkova...
Naše historie se píše už 70 let. Letos slavíme a chceme si připomenout i začátky vysoké školy spolu s absolventy. Jedním z prvních byl prof. Karel Komers. Rozhovor s ním  je součástí nejnovějšího čísla univerzitního časopisu Zpravodaj.   V laboratořích strávil téměř 60 let svého profesního života. Byla to prostě láska k chemii. Je jedním z prvních absolventů. Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích ukončil v roce 1956. Profesor fyzikální...
Děkan Fakulty chemicko–technologické Univerzity Pardubice prof. Petr Kalenda na základě usnesení vlády České republiky ze dne 12. 10. 2020, které se týká zajištění poskytování zdravotních služeb a zajištění činnosti orgánů ochrany veřejného zdraví po dobu trvání nouzového stavu, vyzval všechny studenty: 3. ročníku bakalářského studia studijního programu, studijního oboru Zdravotní laborant 2. ročníku navazujícího magisterského SP, st. oboru Bioanalytická...