Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Přispívají nízké hladiny alpha-tokoferolu, beta-karotenu a vitamínu C k vyššímu riziku infarktu myokardu?
Authors: Mužáková Vladimíra | Kanďár Roman | Vojtíšek Petr | Skalický Jiří
Year: 2003
Type of publication: článek ve sborníku
Name of source: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí V
Publisher name: Univerzita Pardubice
Place: Pardubice
Page from-to: 143-149
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Přispívají nízké hladiny alpha-tokoferolu, beta-karotenu a vitamínu C k vyššímu riziku infarktu myokardu? Cílem naší studie bylo porovnat sérové koncentrace antioxidačních vitamínů u nemocných s infarktem myokardu a kontrolní skupiny zdravých osob, dále tyto aktuální hladiny vitamínů u pardubické populace porovnat s koncentracemi doporučenými pro prevenci kardiovaskulárního onemocnění. Naše zjištění nízkých koncentrací antioxidačních vitamínů beta-karotenu a alfa-tokoferolu u nemocných s infarktem myokardu je v souladu s hypotézou, že tyto antioxidační vitamíny mají dlouhodobý vliv na snižování progrese aterosklerózy a nižší koncentrace těchto vitamínů zvyšují riziko ischemické choroby srdeční v naší populaci. Při porovnání hladin vitamínů zjištěných u pardubické populace s doporučenými hodnotami, byl nalezen největší deficit v případě beta-karotenu, menší v případě vitamínu E a pouze koncentrace vitamínu C byly v doporučených mezích. antioxidační vitamíny, infarkt myokardu; volné radikály
eng May the significantly suboptimal levels of alpha-tocopherol, beta-carotene and vitamin C contribute to the increase of the risk of myocardial infarction? The aim of this study was to estimate the serum concentrations of antioxidant vitamins in patients with the first acute myocardial infarction and healthy control group and to compare them with the concentrations recommended for prevention of cardiovascular disease. The detected low levels of antioxidant vitamins beta-carotene and aplha-tocopherol in case of patients with myocardial infarction are in accordance with the hypothesis that antioxidant vitamins have long-term effects in diminishing of atherosclerosis progression and that the lower antioxidant concentrations may increase risk of ischemic heart disease. When comparing antioxidant vitamin levels in population of Pardubice with the recommended concentrations, the major shortage was found in case of beta-carotene, minor in case of vitamin E and only concentrations of vitamin C were in the recommended range. antioxidant vitamins; myocardial infarction; free radicals