Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Direct Determination of Arsenic in Beer by Electrothermal Atomic Absorption Spectrometry with Deuterium Background Correction (D-2-ET-AAS)
Authors: Husáková Lenka | Černohorský Tomáš | Šrámková Jitka | Vavrušová Lenka
Year: 2007
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Food Chemistry
Publisher name: Elsevier Science
Place: Oxford
Page from-to: 286-292
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Přímé stanovení arzenu v pivě metodou atomové absorpční spektrometrie s elektrotermickou atomizací na instrumentaci vybavené deuteriovou korekcí pozadí (D2-ET-AAS) Byla popsána metoda pro přímé stanovení As v pivu metodou D2-ET-AAS. Pro stanovení bylo doporučeno použít kyvety s integrovanou platformou, palladia jako chemického modifikátoru a vložit krok chlazení před krok atomizace. Vložení kroku chlazení vedlo ke zvýšení citlivosti pro měření z výšky píku o 40 %. Bylo pozorováno, že Pd je ve srovnání s Ni a směsí Pt s kyselinou citronovou mnohem účinnější pro potlačení interference fosforečnanů. V přítomnosti Pd bylo rovněž dosaženo nejvyšší teploty termické úpravy 1500 °C. Přídavek dalších modifikátorů, jako např. V, Mg či Sr neměl na hodnotu teploty termické úpravy vliv. Za optimalizovaných pracovních podmínek byl vliv matrice na stanovení As v pivu shledán jako nevýznamný a pro stanovení bylo možné použít metody přímé kalibrace. Správnost vypracované metodiky byla ověřena pomocí certifikovaných referenčních materiálů a pomocí referenční techniky ICP-oa-TOFMS. Arzen; ET-AAS; pivo; korekce pozadí; krok chlazení
eng Direct Determination of Arsenic in Beer by Electrothermal Atomic Absorption Spectrometry with Deuterium Background Correction (D-2-ET-AAS) We describe here a method for the direct determination of As in beer by D-2-ET-AAS, using Pd modifier, the atomization from platform and insertion of a cooling step before atomization. This method results in a 40% increase of sensitivity in peak-height measurements. Pd was found to be the most advantageous chemical modifier for the elimination of phosphate interference compared to Ni or Pt + citric acid. In addition, Pd is able to stabilize As at charring temperatures of 1500 degrees C and further addition of V, Mg or Sr have no influence. Addition of the modifier to standards and samples made possible the use of matrix-free standard solutions for attaining accurate analysis of diluted samples. The accuracy was checked by the comparison of results of direct analysis of beer samples by the proposed method with those found for microwave-digested samples measured by an inductively coupled plasma orthogonal acceleration time-of-flight mass spectrometer (ICP-oa-TOFMS) method. The accuracy was also confirmed by the analysis of certified reference samples. Arsenic; ET-AAS; beer; background correction; cool-down step