Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Stafylokoky izolované z vody a potravin a jejich antibiotická rezistence
Authors: Vytřasová Jarmila | Machová Ivana | Zachová Iveta | Červenka Libor
Year: 2004
Type of publication: článek ve sborníku
Name of source: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
Publisher name: Univerzita Pardubice
Place: Pardubice
Page from-to: 289--294
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Stafylokoky izolované z vody a potravin a jejich antibiotická rezistence Bylo vyšetřeno celkem 60 vzorků potravin a studniční vody, z nichž bylo vyizolováno 67 kmenů stafylokoků. V celkovém počtu 15 druhů byly nejčastěji zastoupeny S. warneri (25,4 %), S. saprophyticus subsp. saprophyticus (16,4 %) a S. epidermidis (10,4 %). Vyizolované kmeny byly zařazeny do rodu Staphylococcus na základě rodové konfirmace a do druhu pomocí biochemických mikrotestů Staphy test 16 a API Staph testů. U jednotlivých kmenů byla stanovena citlivost na antibiotika diluční mikrometodou. Testované kmeny byly nejvíce citlivé k teikoplaninu a vankomycinu (100%). Jako nejméně účinná byla označena antibiotika benzylpenicilin a erytromycin, ke kterým jevilo rezistenci 63,5 % (benzylpenicilin) a 44,9 % (erytromycin) všech kmenů sledovaných stafylokoků. Stafylokoky; antibiotická resistence; voda; potraviny
eng Staphylococci isolated from water and foods and their antibiotic resistance 60 samples of foodstuffs and water were examined, of which 67 of staphylococci were positive. The most frequently isolated strains of staphylococci were S. warneri (25,4%), S. saprophyticus (16,4%) and S. epidermidis (10,4%). The isolated strains were identified and, based on their generic attributes, they were ranked to genus Staphylococcus. For sorting, a Staphy test 16, API Staph were used. The isolates were further subjected to screening of sensitivity to antibiotics, a microbroth dilution method was applied. Staphylococcus; antibiotic resistance; water; foodstuffs