Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Elemental analysis of instant soups and seasoning mixtures by ICP?OES
Authors: Krejčová Anna | Černohorský Tomáš | Meixner Daniel
Year: 2007
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Food Chemistry
Publisher name: Elsevier Science
Place: Oxford
Page from-to: 242-247
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Prvková analýza instantních polévek a kořenících směsí pomocí ICP-OES Byla vyvinuta metoda stanovení Na, K, Mg, Ca, P, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb a Zn v potravinářských výrobcích (instatní polévky a kořenící směsi) s vysokým obsahem soli pomocí ICP OES. Metoda má tyto detekční limity: Na 1.50, K 12, Ca 0.32, Mg 0.13, P 1.1, Cd 0.16, Cr 0.21, Cu 0.32, Fe 0.30, Mn 0.17, Ni 0.42, Pb 2.1 a Zn 0.21 (v mg kg-1) a relativní směrodatnou odchylku 2 ? 8 %. Navžená metoda byla použita pro analýzu jedné kořenící směsí, hovězích a zeleninových polévkových kostek a 4 druhů instantních polévek. Metoda je vhodná pro prvkovou analýzu a následné stanovení nutriční hodnoty potraviny. ICP-OES, vliv matrice, prvková analýza, polotovary, instantní polévky
eng Elemental analysis of instant soups and seasoning mixtures by ICP?OES The method for the determination of Na, K, Ca, Mg, P, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn in high saline food products (instant soups and seasoning mixtures) using the ICP- OES was developed. The method was shown to be sensitive with limits of detection: Na 1.50, K 12, Ca 0.32, Mg 0.13, P 1.1, Cd 0.16, Cr 0.21, Cu 0.32, Fe 0.30, Mn 0.17, Ni 0.42, Pb 2.1 and Zn 0.21 (in mg kg-1). The method exhibited RSD 2 ? 8%. The proposed method was applied for the analysis of one seasoning supplement, beef and vegetable soup bases and four brands of instant soups acquired in supermarkets and suits for determination of dietary value and nutritional assessment of food intakes. ICP-OES, Matrix effect, Elemental analysis, Ready-oven food, Instant soup