Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

ICP OES analýza suspenzí polotovarů na bázi mouky
Authors: Krejčová Anna | Černohorský Tomáš | Vavrušová Lenka | Pouzar Miloslav
Year: 2006
Type of publication: článek ve sborníku
Name of source: Sborník semináře Mikroelementy
Publisher name: Ing. Václav Helán - 2 THETA
Place: Český Těšín, Česká republika
Page from-to: 109-114
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze ICP OES analýza suspenzí polotovarů na bázi mouky Práce je věnována prvkové analýze (Na, K, Mg, Ca, P, S, Fe, Zn, Mn, Cu) mouky a polotovarů na bázi mouky pomocí ICP OES, kdy byly ověřovány možnosti dávkování vzorku vzorků ve formě suspenzí. Byl optimalizován postup přípravy suspenzí a pracovní podmínky ICP OES analýzy. Bylo provedeno srovnání výsledků analýz mineralizátů a suspenzí s použitím vodných kalibračních standardů, standardních suspenzí a standardního přídavku. Postup byl ověřen analýzou referenčních materiálů. ICP-OES, suspenze, prvková analýza, polotovary
eng ICP OES suspense analysis of ready-oven-food based on wheat flour The paper deals with elemental analysis (Na, K, Mg, Ca, P, S, Fe, Zn, Mn, Cu) in wheat flour and flour based ready-oven foods using ICP-OES. Possibility of the slurry sampling was evaluated. The procedure of slurry preparation and the working conditions of ICP OES analysis were optimised. The results of analysis of decomposed samples and slurries using aqueous calibration standards, standard slurries and standard additions were compared. The procedure was evaluated using reference materials. ICP-OES, Slurry, Elemental analysis, Ready-oven food