Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

ICP OES analýza instatních polévek a kořenících směsí
Authors: Krejčová Anna | Černohorský Tomáš | Meixner Daniel
Year: 2006
Type of publication: článek ve sborníku
Name of source: Sborník semináře Mikroelementy
Publisher name: Ing. Václav Helán - 2 THETA
Place: Český Těšín, Česká republika
Page from-to: 102-108
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze ICP OES analýza instatních polévek a kořenících směsí Práce je věnována prvkové analýze (Na, K, Mg, Ca, P, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb a Zn) instatních polévek a kořenících směsí s vysokým obsahem soli pomocí ICP OES. Bylo provedeno srovnání výsledků analýz mineralizátů za použití kalibračních standardů pouze stabilizovaných kyselinou dusičnou, standardů v 10% kyselině dusičné, interních standardů a standardního přídavku. ICP-OES, vliv matrice, prvková analýza, polotovary, instantní polévky
eng ICP OES analysis of instant soups and spice mixtures The paper deals with elemental analysis (Na, K, Mg, Ca, P, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn) of instant soups and seasoning mixtures with high salinity using ICP-OES. For decomposed samples, the results of analysis using aqueous calibration standards stabilised with nitric acid, standards in 10% nitric acid, internal standardisation and standard additions were compared. ICP-OES, Matrix effect, Elemental analysis, Ready-oven food, Instant soup