Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Determination of Trolox equivalent antioxidant capacity in berries using amperometric tyrosinase biosensor based on multi-walled carbon nanotubes
Authors: Frangu Arber | Ashrafi Amir M | Sýs Milan | Arbneshi Tahir | Metelka Radovan | Adam Vojtech | Vlček Milan | Richtera Lukas
Year: 2020
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Applied Science - Basel
Publisher name: MDPI
Place: BASEL
Page from-to: 2497
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Stanovení Trolox ekvivalent antioxidační kapacity lesních plodů pomocí amperometrického tyrosinázového biosenzoru využívající vícestěnné uhlíkové nanotrubice V tomto příspěvku byla stanovena Trolox ekvivalent antioxidační kapacita (TEAC) u různých lesních plodů pomocí biosenzoru z uhlíkové pastové elektrody pokryté tyrosinázou s vícestěnnými uhlíkovými nanotrubicemi (MWCNT) a vše překryté vrstvou Nafionu (R). Bylo studováno elektrochemické chování biosenzoru a vliv MWCNT na povrchu uhlíkové pasty s ohledem na citlivou amperometrickou detekci celkového obsahu fenolických sloučenin v lesních plodech, vyjádřeného jako koncentrační ekvivalent Troloxu. Po optimalizaci klíčových instrumentálních a elektroanalytických parametrů byl biosenzor použit pro stanovení TEAC u ostružin, borůvek, brusinek, malin a jahod metodou několikanásobného standardního přídavků. Elektrochemické TEAC testy dobře odpovídaly výsledkům získaným spektrofotometrickou metodou 1,1-difenyl-2-pikrylhydrazylového radikálu, známou jako DPPH test. Získané hodnoty byly porovnány s hodnotami uvedenými v National Nutrient Database pro další testy antioxidační kapacity. Amperometrie; kyselina askorbová; biosenzor; vícestěnné uhlíkové nanotrubice; uhlíková pastová elektroda; tyrosináza; Trolox; antioxidační kapacita
eng Determination of Trolox equivalent antioxidant capacity in berries using amperometric tyrosinase biosensor based on multi-walled carbon nanotubes In this contribution, Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) was determined in various berries using carbon paste tyrosinase biosensor with multi-walled carbon nanotubes (MWCNTs), coated with Nafion((R)) layer. Electrochemical behaviour of the biosensor and influence of MWCNTs on carbon paste surface were studied with respect to the sensitive amperometric detection of total content of phenolic compounds in berries, expressed as concentration equivalent of Trolox. After optimization of key instrumental and electroanalytical parameters, the biosensor was used for determination of TEAC in blackberries, blueberries, cranberries, raspberries and strawberries by method of multiple standard additions. Electrochemical TEAC assays corresponded well with results obtained by spectrophotometric 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical method, known as DPPH assay. Obtained values were compared with those listed in the National Nutrient Database for additional antioxidant capacity assays as well. Amperometry; ascorbic acid; berries; biosensor; multi-wall carbon nanotubes; carbon paste electrode; tyrosinase; Trolox; antioxidant capacity