Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Determination of quality indicators and antioxidant activity of various fruit juices.
Authors: Švecová Blanka | Andrlova Katerina
Year: 2020
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Journal of Food and Nutrition Research
Publisher name: Výskumný ústav potravinársky
Place: Bratislava
Page from-to: 207-218
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Stanovení indikátorů kvality a antioxidační aktivity různých ovocných šťáv. U osmi druhů šťáv (jablko, pomeranč, hruška, ananas, růžový grapefruit, brusinka, černý rybíz a meruňka) byla analyzována řada analytických parametrů, aby mohly být použity jako primární ukazatele falšování šťávy. Ve všech vzorcích byla stanovena sušina, relativní hustota, procento dužiny, popel, pH a titrační kyselost, vodivost, celkový obsah bílkovin, formolové číslo, prolin a kyselina askorbová. Antioxidační aktivita vzorků vyjádřená jako ekvivalent Troloxu byla stanovena pomocí metod DPPH (2,2-difenyl-1 -pikrylhydrazyl), ABTS (2,2'-azino-bis (3-ethylbenzthiazolin-6-sulfonová kyseliny) a FRAP (redukce železité soli antioxidanty). Výsledky byly v korelaci s celkovým obsahem fenolických látek vyjádřeným jako ekvivalent kyseliny galové. Fenolické sloučeniny: kyselina chlorogenová, kyselina kávová, naringin, hesperidin, rutin, kvercetin a 5-hydroxymethylfurfural byly stanoveny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Koncentrace těchto sloučenin ve vzorcích byla velmi proměnlivá, většinou v řádu desítek miligramů na litr. Celkově byly hodnoty všech parametrů a koncentrace sloučenin nejvíce ovlivněny druhem ovoce, ze kterého byla šťáva vyrobena. Analýza parametrů kontroly kvality ukázala, že analyzované vzorky nebyly falšovány, protože získané výsledky splňovaly téměř všechny požadavky dané českými technickými normami. ovocná šťáva; indikátor kvality; falšování džusu; antioxidační aktivita; fenolické látky
eng Determination of quality indicators and antioxidant activity of various fruit juices. For eight types of juices (apple, orange, pear, pineapple, pink grapefruit, cranberry, blackcurrant and apricot), a range of analytical parameters was analysed in order to use them as primary indicators of juice adulteration. Dry matter, relative density, pulp percentage, ash, pH and titratable acidity, conductivity, total content of proteins, formol number, proline and ascorbic acid were determined in all samples. Antioxidant activity of samples expressed as Trolox equivalent was determined using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) assay, 2,2'-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) assay and ferric reducing antioxidant power (FRAP) assay. The results were in correlation with total phenolic content expressed as gallic acid equivalent. Phenolic compounds chlorogenic acid, caffeic acid, naringin, hesperidin, rutin, quercetin and 5-hydroxymethylfurfural were determined using high performance liquid chromatography. Concentration of these compounds in samples was very variable, mostly in the order of tens of milligrams per litre. Overall, the values of all parameters and the concentration of compounds were the most influenced by the type of fruit from which the juice was produced. The quality control parameters analysis showed that the samples analysed were not adulterated because the results obtained met almost all the requirements given in Czech technical standards. fruit juice; quality indicator; juice adulteration; antioxidant activity; phenolic compounds