Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods
Authors: Klikarová Jitka | Česlová Lenka | Kalendová Petra | Dugo Paola | Mondello Luigi | Cacciola Francesco
Year: 2020
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: European Food Research and Technology
Publisher name: Springer
Place: New York
Page from-to: 1241-1249
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Zhodnocení italských extra panenských olivových olejů na základě obsahu fenolických látek pomocí vícerozměrných statistických metod Obsah 40 fenolických látek byl stanoven v 68 vzorcích extra panenského olivového oleje z devíti italských regionů pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s DAD a hmotnostním spektrometrem. Isomery a deriváty oleuropeinu a isomery a deriváty ligstroside aglykonu tvořili hlavní část fenolického profilu. Nejméně byly zastoupeny isomery verbascosidu a apigenin. Pro rozdělení olejů byly využity různé techniky vícerozměrných statistických metod. PCA a FA analýzy rozdělily vzorky na dvě skupiny podle celkového množství fenolických látek a množství elenolové kyseliny nám dala informaci o zralosti oliv. Lineární diskriminační analýza klasifikovala vzorky na základě jejich geografického původu do tří skupin. extra panenské olivové oleje; fenolické látky; faktorová analýzy; diskriminační analýza; HPLC
eng Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods The content of 40 phenolic compounds was determined in 68 samples of extra virgin olive oils (EVOOs) coming from 9 Italian regions using high-performance liquid chromatography coupled to diode array detector and mass spectrometry. Oleuropein isomers (M = 540 g/mol) and derivatives (M = 378 g/mol) together with ligstroside aglycone isomers (M = 362 g/mol) and derivatives (M = 394 g/mol) were the major EVOOs compounds (median of 44-228 mg/kg). On the other hand, verbascoside isomers (M = 624 g/mol) and apigenin (M = 270 g/mol) were the minor compounds (median < 2 mg/kg). Different techniques of multivariate data analysis were applied to find important parameters for discrimination of EVOOs. Principal component analysis and factor analysis distributed the samples into two groups according to the total amount of phenols and quantity of elenolic acid giving information about ripeness of olives. Linear discriminant analysis successfully classified the samples according to their geographical origin into three groups (Northern Italy, Southern Italy, and Sicily). Extra virgin olive oils; Phenols; Factor analysis; Discriminant analysis; HPLC