Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Moisture Sorption Properties of Matcha Tea Powder As Affected by High Humidity Storage
Authors: Červenka Libor | Palarčík Jiří | Zeman Vojtěch | Muriqi Sali
Year: 2022
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Page from-to: 27-36
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Sorpční vlastnosti prášku z matcha čaje v závilosti na skladování při vysoké relativní vzdušné vlhkosti Byl zkoumán vliv skladování při vysoké relativní vlhkosti (RH) na následnou sorpci vlhkosti práškového čaje matcha. Prášek čaje Matcha byl skladován nad silikagelem (kontrola), při 52,9 a 75,3 % RH po dobu 2 měsíců při 25 °C. Experimenty adsorpce a desorpce vlhkosti byly provedeny pomocí dynamického parního systému a izotermy esovitého tvaru (typ II) byly získány pomocí multi-Freundlichovy rovnice. Hysterezní smyčka zmizela pro práškové vzorky dříve vystavené prostředí s vysokou vlhkostí. Podle Caurieho a multi-Freundlichových rovnic byly pozorovány vyšší kritické hodnoty aw, obsahu monovrstvy, počtu monovrstev a plochy adsorpce u vzorků skladovaných při vysoké relativní vlhkosti. Byla také diskutována změna distribuce velikosti částic. velikost částic; sorpce vlhkosti; matcha čaj
eng Moisture Sorption Properties of Matcha Tea Powder As Affected by High Humidity Storage The effect of high relative humidity (RH) storage on the subsequent moisture sorption of matcha tea powder was examined. Matcha tea powder was stored above silicagel (control), at 52.9 and 75.3% RH for 2 months at 25 °C. Moisture adsorption and desorption experiments were performed using dynamic vapor system, and the sigmoid-shaped (type II) isotherms were obtained using multi-Freundlich equation. Hysteresis loop dissapeared for powder samples previously exposed to high humidity environment. According to Caurie and multi-Freundlich equations, higher critival values of aw, monolayer content, number of monolayers, and surface area of adsorption were observed for samples stored under high RH. The change in particle size distribution was also discussed. particle size; moisture sorption; matcha tea