Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Smoothie Drinks: Possible Source of Resistant and Biofilm-Forming Microorganisms
Authors: Šilha David | Syrová Petra | Syrová Lenka | Janečková Jana
Year: 2022
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Foods
Page from-to: 4039
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Smoothie nápoje: Možný zdroj rezistentních a biofilm tvořících mikroorganismů Smoothie nápoje jsou v současnosti velmi oblíbené nápoje prodávané zejména v provozovnách rychlého občerstvení. Smoothie jsou však také významným zdrojem mikroorganismů. Cílem této studie bylo zhodnotit mikrobiologickou kvalitu smoothie nápojů zakoupených ve východních Čechách. Byla pozorována vyšší prevalence mezofilních aerobních bakterií (5,4–7,2 log CFU/ml), kvasinek (4,4–5,9 log CFU/ml) a koliformních bakterií (3,1–6,0 log CFU/ml) zejména v zeleninových smoothie nápojích, u kterých byl zaznamenán dokonce výskyt enterokoků (1,6–3,3 log CFU/ml). Nicméně výskyt S. aureus, Salmonella spp. a Listeria spp. nebyl pozorován v žádném vzorku. Antimikrobiální rezistence byla pozorována u 71,8 % izolovaných kmenů. Nejvyšší úroveň rezistence byla zjištěna u izolátů ze smoothie nápojů s dominantním obsahem zeleniny (zelené smoothie nápoje). Značná rezistence byla pozorována u gramnegativních tyčinek, zejména vůči amoxicilinu (82,2 %) a amoxicilinu s kyselinou klavulanovou (55,6 %). Mezi enterokoky byl detekován pouze jeden kmen rezistentní k vankomycinu. Naprostá většina izolovaných kmenů byla schopna tvořit biofilmy, a to na významné úrovni, což zvyšuje klinický význam těchto mikroorganismů. Nejvyšší tvorba biofilmu byla zjištěna u Pseudomonas aeruginosa, Kocuria kristinae a Klebsiella pneumoniae. Celkově byla významná produkce biofilmu zaznamenána také mezi izoláty Candida spp. rezistence; biofilm; koliformy; enterokoky; fresh bar; plísně; mikrobiologická kvalita; smoothie; kvasinky
eng Smoothie Drinks: Possible Source of Resistant and Biofilm-Forming Microorganisms Smoothie drinks are currently very popular drinks sold especially in fast food establishments. However, smoothies are a significant source of microorganisms. The aim of this study was to evaluate the microbiological quality of smoothies purchased in Eastern Bohemia. A higher prevalence of mesophilic aerobic bacteria (5.4–7.2 log CFU/mL), yeast (4.4–5.9 log CFU/mL) and coliform bacteria (3.1–6.0 log CFU/mL) was observed in vegetable smoothies, in which even the occurrence of enterococci (1.6–3.3 log CFU/mL) was observed. However, the occurrence of S. aureus, Salmonella spp. and Listeria spp. was not observed in any samples. Nevertheless, antimicrobial resistance was observed in 71.8% of the isolated strains. The highest level of resistance was found in isolates from smoothie drinks with predominantly vegetable contents (green smoothie drinks). Considerable resistance was observed in Gram-negative rods, especially to amoxicillin (82.2%) and amoxicillin with clavulanic acid (55.6%). Among enterococci, only one vancomycin-resistant strain was detected. The vast majority of isolated strains were able to form biofilms at a significant level, which increases the clinical importance of these microorganisms. The highest biofilm production was found in Pseudomonas aeruginosa, Kocuria kristinae and Klebsiella pneumoniae. Overall, significant biofilm production was also noted among isolates of Candida spp. antibiotic resistance; biofilm; coliforms; enterococci; fresh bar; fungi; microbial quality; smoothie; yeast