Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

New electroanalytical method for the determination of trans-anethole in spices and sweets
Authors: Jashari Granit | Frühbauerová Michaela | Mikysek Tomáš | Švancara Ivan | Metelka Radovan | Sýs Milan
Year: 2023
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Food Chemistry
Publisher name: Elsevier Science
Place: Oxford
Page from-to: 135167
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Nová elektroanalytická metoda pro stanovení trans-anetholu v koření a sladkostech Byla vyvinuta zcela nová metoda pro stanovení trans-anetholu (TAN) využívající anodickou oxidaci této aromatické látky v čistém acetonitrilu pomocí diferenciální pulzní voltametrie. Jako optimální elektroda byla zvolena nevodná uhlíková pastová elektroda modifikovaná pevným dodecylsulfátem sodným s obsahem 40 % (w/w). Aby se mohl navrhnout reakční mechanismus TAN, byl zkoumáno jeho elektrochemické chování na elektrodě ze skelného uhlíku v nevodném prostředí. Za optimálních pracovních podmínek mohla být proudová odezva kalibrována v lineárním rozsahu 2-200 μmol L−1 TAN, s koeficientem stanovení 0,9971, citlivostí 0,1122 μA L μmol−1, a detekčním limitem 0,7 μmol L−1. Bylo dosaženo uspokojivé přesnosti (relativní standardní odchylka 4 %). Validace provedená analýzou koření a cukrovinek poskytla srovnatelné výsledky s referenční HPLC s reverzní fází se spektrofotometrickou detekcí, a potvrdila tak praktické využití vyvinuté voltametrické metody v analýze potravin. Trans-anethol; nevodná uhlíková pastová elektroda; diferenční pulzní voltametrie; aditivní analýza
eng New electroanalytical method for the determination of trans-anethole in spices and sweets A completely new method for the determination of trans-anethole (TAN) based on the anodic oxidation of this flavouring substance in pure acetonitrile using differential-pulse voltammetry has been developed. A nonaqueous carbon paste electrode bulk-modified with solid sodium dodecyl sulphate of 40 % (w/w) content was chosen as optimum. To propose TAN electrode reaction mechanism, its electrochemical behaviour was inves-tigated at glassy carbon electrode in nonaqueous media. At optimum working conditions, the current response could be calibrated within a linear range 2-200 μmol L−1 TAN, a coefficient of determination of 0.9971, a sensitivity of 0.1122 μA L μmol−1 and a detection limit of 0.7 μmol L−1. A satisfactory precision (relative stan-dard deviation of 4 %) has been achieved. The validation performed by analysis of spices and sweets provided comparable results with reference reverse-phase HPLC with spectrophotometric detection, thus confirming the practical use of the developed voltammetric method in food analysis. Trans-anethole; nonaqueous carbon paste electrode; differential pulse voltammetry; additive analysis