Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Simultaneous voltammetric determination of flavouring substances in Christmas spices
Authors: Štumrová Eliška | Švancara Ivan | Sýs Milan
Year: 2023
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Page from-to: 7-16
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Simultánní voltametrické stanovení aromatických látek ve vánočním koření Byla vyvinuta nová elektroanalytická metoda pro simultánní stanovení aromatických látek s využitím anodické oxidace eugenolu, myristicinu a anetolu v kyselém prostředí v kombinaci s square wave voltametrií a elektrodou ze skelného uhlíku. Elektroanalytický výkon příslušné metody byl ověřen na analýze modelových roztoků, ale i reálných vzorků vánočního koření. Celkově navrhovaná metoda ukázala určitý potenciál pro implementaci do analýzy léčiv, kde lze nalézt výše uvedené látky jako aktivní farmaceutické složky nebo ochucovadla, kde lze očekávat pouze minimální účinek matrice. Square-wave voltametrie; elektroda ze skelného uhlíku; simultánní stanovení; aromatické látky; vánoční koření
eng Simultaneous voltammetric determination of flavouring substances in Christmas spices A new electroanalytical method for the simultaneous determination of flavouring substances has been developed when utilising anodic oxidation of eugenol, myristicin, and anethole in an acidic medium in combination with square-wave voltammetry and the glassy carbon electrode. Electroanalytical performance of the respective method was verified on analysis of model solutions, as well as real samples of Christmas spices. In overall, the method proposed has shown some potential for implementation into analysis of medicaments, where one can find the above-specified substances as active pharmaceutical ingredients or flavouring agents, and where only minimal matrix effect can be expected. Square-wave voltammetry; glassy carbon electrode; simultaneous determination; flavouring substances; Christmas spices