Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Evaluation of regular and decaffeinated (un)roasted coffee beans based on antioxidant capacity and total phenolic content
Authors: Klikarová Jitka | Řeháková Barbora | Česlová Lenka
Year: 2023
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Page from-to: 17-29
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Hodnocení běžných a bezkofeinových (ne)pražených kávových zrn na základě antioxidační kapacity a celkového obsahu fenolů V této studii byl zkoumán vliv zpracování kávových zrn (dekofeinace a pražení) na jejich antioxidační kapacitu a celkový obsah fenolických látek. U celkem 64 běžných i bezkofeinových (ne)pražených vzorků kávy byly tyto charakteristické parametry stanoveny spektrofotometricky metodou eliminace volných radikálů DPPH a Folin-Ciocalteuovým testem. Zatímco celkový obsah fenolických látek zůstal nezměněn bez ohledu na použitý způsob zpracování, antioxidační kapacita vzorků se lišila v závislosti na jejich úpravě a byla ovlivněna především dekofeinizací kávovývh zrn. Zrnková káva; antioxidační kapacita; DPPH; celkový obsah fenolů; Folin-Ciocalteuovo činidlo
eng Evaluation of regular and decaffeinated (un)roasted coffee beans based on antioxidant capacity and total phenolic content In this study, the effect of coffee beans processing (decaffeination and roasting) on their antioxidant capacity and total phenolic content was investigated. In a total of 64 regular as well as decaffeinated (un)roasted coffee samples, these characteristic parameters were determined spectrophotometrically using the DPPH free radical method and the Folin-Ciocalteu assay. While the total phenolic content remained unchanged regardless of the processing method used, the antioxidant capacity of the samples varied depending on their treatment and was mainly affected by the decaffeination procedure. Coffee beans; antioxidant capacity; DPPH; total phenolic content; Folin-Ciocalteu reagent