Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Optimization of Ethyl Carbamate Derivatization for Spectrophotometric and Electrochemical Detection
Authors: Klikarová Jitka | Sýs Milan | Šantrůčková Veronika | Toušková Monika
Year: 2023
Type of publication: článek ve sborníku
Name of source: 42. Moderní Electrochemické Metody : sborník přednášek
Publisher name: BEST Servis
Place: Ústí nad Labem
Page from-to: 107-110
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Optimalizace derivatizace ethylkarbamátu pro spektrofotometrickou a elektrochemickou detekci Etylkarbamát je procesní kontaminant, který představuje potenciální nebezpečí pro lidské zdraví. Vzniká v potravinách a nápojích především při jejich kvašení a je obsažen zejména v destilátech z peckovin. Jelikož ethylkarbamát postrádá ve své struktuře chromofor, fluorofor nebo elektrofor, a jeho přímá detekce je tak obtížná nebo neselektivní, je vždy nutné před vlastní analýzou zařadit derivatizační krok. Tento výzkum se proto zabývá možnostmi derivatizace ethylkarbamátu pro jeho následnou spektrofotometrickou nebo elektrochemickou detekci. Cílem práce bylo vyvinout rychlé, jednoduché, levné a manuálně nenáročné stanovení ethylkarbamátu, který by umožnilo jeho rychlý screening ve vzorcích potravin a nápojů. Etylkarbamát; derivatizace; spektrofotometrická detekce; elektrochemické chování
eng Optimization of Ethyl Carbamate Derivatization for Spectrophotometric and Electrochemical Detection Ethyl carbamate is a process contaminant posing a potential hazard to human health. It is formed in food and beverages mainly during their fermentation and it is primarily contained in stone fruit spirits. Prior to analysis, derivatization of ethyl carbamate is required since it lacks a chromophore, fluorophore, or electrophore in its structure, making direct detection challenging or non-selective. Hence, this research deals with the possibilities of ethyl carbamate derivatization for its subsequent spectrophotometric or electrochemical detection. The aim of the work was to develop a rapid, simple, cheap, and manually undemanding approach for ethyl carbamate determination, allowing its preliminary screening in food samples of various types. Ethyl Carbamate; Derivatization; Spectrophotometric Detection; Electrochemical Behaviour