Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Smoothie Drinks as a Possible Source of Resistant and Biofilm-forming Microorganisms
Authors: Šilha David | Syrová Petra | Syrová Lenka | Janečková Jana
Year: 2023
Type of publication: článek ve sborníku
Name of source: Proceedings of the 18th International Conference on Environmental Science and Technology
Publisher name: Cosmos S.A.
Place: Marousi
Page from-to: 28-31
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Smoothie drinky jako potenciální zdroje rezistentních a biofilm tvořících mikroorganismů Smoothie nápoje jsou v současnosti velmi oblíbené nápoje prodávané zejména v provozovnách rychlého občerstvení. Smoothie jsou však významným zdrojem mikroorganismů s vysokou úrovní antibiotické rezistence. Cílem studie bylo zhodnotit mikrobiologickou kvalitu smoothies zakoupených ve východních Čechách. Vyšší prevalence mezofilních aerobních bakterií (5,4–7,2 log CFU/ml), kvasinek (4,4–5,9 log CFU/ml) a koliformních bakterií (3,1–6,0 log CFU/ml) byla pozorována v zeleninových smoothies, ve kterých byl dokonce pozorován výskyt enterokoků (1,6-3,3 log CFU/ml). Nicméně výskyt S. aureus, Salmonella spp. a Listeria spp. nebyl pozorován v žádném vzorku. Přesto byl ve všech vzorcích pozorován významný výskyt rezistentních mikrobiálních kmenů. Nejvyšší úroveň rezistence byla zjištěna u izolátů ze smoothie nápojů s dominantním obsahem zeleniny (green-smoothie nápoje). Značná rezistence byla pozorována u Gram-negativních tyčinek, zejména na amoxicilin (82,2 %) a amoxicilin s kyselinou klavulanovou (55,6 %). Mezi enterokoky byl detekován pouze jeden kmen rezistentní na vankomycin. Naprostá většina izolovaných kmenů byla schopna tvořit biofilmy na významné úrovni, což zvyšuje klinický význam těchto mikroorganismů a jejich rezistenci. Nejvyšší produkce biofilmu byla zjištěna u Pseudomonas aeruginosa, Kocuria kristinae a Klebsiella pneumoniae. Celkově byla významná produkce biofilmu zaznamenána také mezi izoláty Candida spp. Antibiotická rezistence; rezistentní bakterie; biofilm; smoothie
eng Smoothie Drinks as a Possible Source of Resistant and Biofilm-forming Microorganisms Smoothie drinks are currently very popular drinks sold especially in fast food establishments. However, smoothies are significant source of microorganisms with high level of antibiotic resistance. The aim of the study was to evaluate the microbiological quality of smoothies purchased in Eastern Bohemia. A higher prevalence of mesophilic aerobic bacteria (5.4–7.2 log CFU/mL), yeast (4.4–5.9 log CFU/mL), and coliform bacteria (3.1–6.0 log CFU/mL) was observed in vegetable smoothies, in which even the occurrence of enterococci (1.6-3.3 log CFU/mL) was observed. However, the occurrence of S. aureus, Salmonella spp. and Listeria spp. was not observed in any sample. Nevertheless, a significant occurrence of resistant microbial strains was observed in all samples. The highest level of resistance was found in isolates from smoothie drinks with a dominant vegetable content (green-smoothie drinks). Considerable resistance was observed in Gram-negative rods, especially to amoxicillin (82.2%) and amoxicillin with clavulanic acid (55.6%). Among enterococci, only one vancomycin-resistant strain was detected. The vast majority of isolated strains were able to form biofilms at a significant level, which increases the clinical importance of these microorganisms and their resistance. The highest biofilm production was found in Pseudomonas aeruginosa, Kocuria kristinae and Klebsiella pneumoniae. Overall, significant biofilm production was also noted among isolates of Candida spp. Antibiotic resistance; resistant bacteria; biofilm; smoothie