Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Stanovení chlorofylu v zelených superpotravinách pomocí spektrofotometrie v UV/VIS oblasti
Year: 2024
Type of publication: ostatní - článek ve sborníku
Name of source: Studentská vědecká odborná činnost 2023/2024: sborník abstraktů
Publisher name: Univerzita Pardubice
Place: Pardubice
Page from-to: nestránkováno
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Stanovení chlorofylu v zelených superpotravinách pomocí spektrofotometrie v UV/VIS oblasti Chlorofyl je fotosyntetický pigment obsažený v zelených rostlinách, řasách a sinicích, který absorbuje energii ve viditelné části spektra. Z chemického hlediska se jedná o strukturu porfinu s hořčíkem jakožto centrálním iontem. V rostlinách se vyskytuje hned několik typů chlorofylu, které se liší počtem uhlíků, vodíků a kyslíků. Chlorofyl je důležitou látkou zejména pro své protizánětlivé účinky, při léčbě cukrovky nebo anémii. Tato odborná práce se zabývá spektrofotometrickým stanovením chlorofylu ve vybraných zelených superpotravinách, kterými jsou spirulina (Arthrospira platensis), chlorella (Chlorella vulgaris) a zelený mladý ječmen (Hordeum vulgare). Celkem bylo proměřeno osm vzorků těchto doplňků stravy, některé byly ze 100 % tvořeny čistou látkou a některé byly tvořeny směsí těchto látek. Vzorky byly rozpuštěny ve třech rozpouštědlech, kterými byly methanol, aceton a 80% aceton. Následně byla provedena extrakce chlorofylu třepáním nebo za využití ultrazvuku po dobu 5 a 10 minut. Jednotlivé extrakty byly přefiltrovány a proměřeny spektrofotometricky při vlnových délkách odpovídajících absorpčnímu maximu chlorofylu a, chlorofylu b a karotenoidů. Nejvyšší účinnosti extrakce bylo dosaženo extrakcí methanolem za použití ultrazvuku, kdy dochází k narušení buněčných stěn a stanovované látky se lépe uvolňují. Při porovnání naměřených dat bylo zjištěno, že nejvíce chlorofylu je obsaženo ve vzorcích spiruliny a chlorelly, nejméně pak ve vzorcích zeleného mladého ječmene. Ve všech případech bylo dokázáno, že chlorofyl a je zastoupen několikanásobně více než chlorofyl b, což se také projevilo překryvem absorpčního pásu chlorofylu b absorpčním pásem chlorofylu a v absorpčních spekter měřených vzorků. Dále bylo potvrzeno, že množství chlorofylu je závislé na skladování vzorku, a proto by zelené potraviny měly být skladovány v temnu a v chladu a mělo by se dodržovat datum spotřeby. chlorofyl, spektrofotometrie, spirulina, chlorella