Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Preparation and Characterization of a New Liposomal Paclitaxel Formulation
Authors: Koudelka Štěpán | Turánek Jaroslav
Year: 2007
Type of publication: článek v odborném periodiku
Name of source: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Publisher name: Univerzita Pardubice
Place: Pardubice
Page from-to: 61-72
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Příprava a charakterizace liposomálních preparátů s obsahem paclitaxelu Liposomální preparáty s obsahem paclitaxelu (7 % molárních) byly připraveny různými metodami: hydratací lipidového filmu, metodou proliposom-liposom a lyofilizací z 2-methyl-butan-2-olu. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie s obrácenými fázemi byla použita pro stanovení enkapsulační účinnosti paclitaxelu v připravených liposomálních preparátech. Manitol, laktóza, sacharóza a trehalóza byly testovány jako kryoprotektiva v průběhu skladování lyofilizovaných liposomálních preparátů. paclitaxel, liposom, stabilita
eng Preparation and Characterization of a New Liposomal Paclitaxel Formulation Liposomal preparations of paclitaxel (7 mol%) encapsulated in the liposomes were prepared by various procedures: hydration of lipid film, the proliposome-liposome method and lyophilization from 2-methyl-butan-2-ol. A reverse-phase high performance liquid chromatography method was used for determination of paclitaxel in the prepared liposomal preparations. Mannitol, lactose, sucrose and trehalose were tested as cryoprotective agents during storage of the lyophilized liposomal preparations. Paclitaxel, liposome, stability