Skip to main content

Login for students

Login for employees

doc. Ing. Tomáš Bajer, Ph.D.

User picture
  • tomas.bajer@upce.cz
  • 466 037 079
  • Faculty of Chemical Technology

    Department of Analytical Chemistry (30330)

    associate professor

    Rectorate and University Units

    Security Administration office (96850)

    technician
  • Teaching
  • Publications
  • Projects

Teaching

KALCH/C049 (2024) - - CV -
KALCH/C197 (2024) G - - -
KALCH/C198 (2024) G - - -
KALCH/C618 (2024) G PR - -
KALCH/C619 (2024) G - - -
KALCH/C677 (2024) - - CV -
KALCH/C680 (2024) G PR - SE
KALCH/C718 (2024) G - - -
KALCH/C761 (2024) - - CV -
KALCH/C794 (2024) - - CV -

Timetable

22. 11. 2024
08:00-16:00HB / 02006KALCHC79413
09:00-11:00HB / S23KALCHC68024
26. 11. 2024
08:00-16:00HB / 02006KALCHC79413
11:00-13:00HB / S19KALCHC68026
27. 11. 2024
08:00-16:00HB / 02006KALCHC76117
28. 11. 2024
08:00-16:00HB / 02006KALCHC04910

Dates

Publications

KAŠPAR, M. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - ČESLA, P. Comparison of Phenolic Profile of Balsamic Vinegars Determined Using Liquid and Gas Chromatography Coupled with Mass Spectrometry Molecules, 2022, vol. 27, no. 4, s. 1356. ISSN: 1420-3049.
MACHOVÁ, M. - BAJER, T. - ŠILHA, D. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Volatiles Composition and Antimicrobial Activities of Areca Nut Extracts Obtained by Simultaneous Distillation–Extraction and Headspace Solid-Phase Microextraction Molecules, 2021, vol. 26, no. 24, s. 7422. ISSN: 1420-3049.
BAJER, T. - HILL, M. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Authentification of fruit spirits using HS‑SPME/GC‑FID and OPLS methods Scientific Reports, 2020, vol. 10, no. 1, s. "18965-1"-"18965-8". ISSN: 2045-2322.
ŠILHA, D. - ŠVARCOVÁ, K. - BAJER, T. - KRÁLOVEC, K. - TESAŘOVÁ, E. - MOUČKOVÁ, K. - PEJCHALOVÁ, M. - BAJEROVÁ, P. Chemical Composition of Natural Hydrolates and Their Antimicrobial Activity on Arcobacter-Like Cells in Comparison with Other Microorganisms Molecules, 2020, vol. 25, no. 23, s. 5654. ISSN: 1420-3049.
BAJER, T. - ŠULC, J. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Volatile compounds fingerprinting of larch tree samples for Siberian and European larch distinction European journal of wood and wood products, 2020, vol. 78, no. 2, s. 393-404. ISSN: 0018-3768.
MOUČKOVÁ, K. - BAJER, T. - ŠILHA, D. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Comparison of Chemical Composition and Biological Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Laurus nobilis L. Plant Foods for Human Nutrition, 2020, vol. 75, no. 4, s. 495-504. ISSN: 0921-9668.
ŘEBÍČKOVÁ, K. - BAJER, T. - ŠILHA, D. - HOUDKOVA, M. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Chemical Composition and Determination of the Antibacterial Activity of Essential Oils in Liquid and Vapor Phases Extracted from Two Different Southeast Asian Herbs-Houttuynia cordata (Saururaceae) and Persicaria odorata (Polygonaceae) Molecules, 2020, vol. 25, no. 10, s. "2432-1"-"2432-11". ISSN: 1420-3049.
ŠVARCOVÁ, K. - ŠILHA, D. - PEJCHALOVÁ, M. - MOUČKOVÁ, K. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. Biologická aktivita hydrolátů získaných z rostlinných matric. In Čo nového v mikrobiológii. Praha: Československá společnost mikrobiologická, 2020. s. 27 s. ISBN 978-80-973411-1-4.
VOKÁLOVÁ, M. - ŘEBÍČKOVÁ, K. - BAJER, T. Vliv pH vody při hydrodestilaci na chemické složení esenciálního oleje Anthriscus cerefolium Hoffm.. In Sborník příspěvků: Studentská vědecká odborná činnost 2019/2020. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2020. s. 221-226 s. ISBN 978-80-7560-333-3.
MACHOVÁ, M. - BAJER, T. - ŠILHA, D. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Release of volatile compounds from sliced onion analysed by gas chromatography coupled to mass spectrometry and its antimicrobial activity Journal of Food and Nutrition Research, 2019, vol. 58, no. 4, s. 393-400. ISSN: 1336-8672.
BAJER, T. - ŠULC, J. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Design of the Extraction Process for Characterization of Volatile Profile of Stem Wood by Solid-Phase Microextraction Natural Product Communications, 2019, vol. 14, no. 5, s. nestránkováno. ISSN: 1934-578X.
ŘEBÍČKOVÁ, K. - BAJER, T. - ŠILHA, D. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Porovnání chemického složení a biologických vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis L.). In Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. s. 139-154 s. ISBN 978-80-7560-234-3.
MORÁVKOVÁ, K. - ŠILHA, D. - BAJER, T. - PEJCHALOVÁ, M. Antimikrobiální účinnost extraktů získaných z olejů a jejich vliv na biofilmovou aktivitu. In Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. s. 113-126 s. ISBN 978-80-7560-234-3.
ŠMEJDA, P. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. Stanovení aroma profilu bílých vín původem z České republiky. In Sborník příspěvků: studentská vědecká odborná činnost 2018/2019. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. s. 223-228 s. ISBN 978-80-7560-260-2.
MACHOVÁ, M. - BAJER, T. - ŠILHA, D. - BAJEROVÁ, P. Těkavé látky uvolňované z cibule. In Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. s. 97-111 s. ISBN 978-80-7560-234-3.
ŠULC, J. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. Rozlišení sibiřského a evropského modřínu s využitím aromaprofilu jako otisku prstu. In Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. s. 155-169 s. ISBN 978-80-7560-234-3.
ŘEBÍČKOVÁ, K. - BAJER, T. - ŠILHA, D. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Comparison of Chemical Composition and Biological Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Laurus nobilis L.. In YISAC 2019 : book of abstracts. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. s. 27 s. ISBN 978-80-7560-224-4.
ŠULC, J. - BAJER, T. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Spatial Distinguishing of Larch Wood Samples Using Volatile Compounds Fingerprinting. In YISAC 2019 : book of abstracts. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. s. 26 s. ISBN 978-80-7560-224-4.
MACHOVÁ, M. - BAJER, T. - ŠILHA, D. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Kvalitativní analýza těkavých látek uvolňujících se z arekového ořechu a testování antimikrobiálních vlastností extraktu získaného SDE. In 21. celoslovenská študentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Chémia a technológie pre život. Bratislava: Slovenská chemická knižnica, 2019. s. 29-30 s. ISBN 978-80-8208-015-8.
MACHOVÁ, M. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - ŠILHA, D. Volatile Substances Released from Onion. In YISAC 2019 : book of abstracts. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. s. 28 s. ISBN 978-80-7560-224-4.
BAJER, T. - SURMOVÁ, S. - EISNER, A. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Use of simultaneous distillation-extraction, supercritical fluid extraction and solid-phase microextraction for characterisation of the volatile profile of Dipteryx odorata (Aubl.) Willd Industrial Crops and Products, 2018, vol. 119, no. neuveden, s. 313-321. ISSN: 0926-6690.
ADAM, M. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - VENTURA, K. Modified QuEChERS Approach for Analysis of Synthetic Food Dyes in Jellies and Smarties Food analytical methods, 2018, vol. 11, no. 6, s. 1619-1626. ISSN: 1936-9751.
ŠULC, J. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. Testování desorpčních parametrů při použití HS-SPME k rozlišení evropského a sibiřského modřínu. In Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XX. : sborník ze semináře s mezinárodní účastí. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2018. s. 109-118 s. ISBN 978-80-7560-154-4.
EISNER, A. - SURMOVÁ, S. - PETERKA, O. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - VENTURA, K. - ADAM, M. Determination of amines using HPLC with fluorescence detection. In Proceedings of the 21st Seminar on New Trends in Research of Energetic Materials. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2018. s. 533-537 s. ISBN 978-80-7560-136-0.
KREJČÍKOVÁ, K. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - HILL, M. - VENTURA, K. Rozlišení druhu ovocných destilátů na základě statistické analýzy profilu těkavých látek. In Sborník příspěvků : studentská vědecká odborná činnost 2017/2018. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2018. s. 97-104 s. ISBN 978-80-7560-157-5.
EISNER, A. - SURMOVÁ, S. - BAJER, T. - KOSOVÁ, T. - VENTURA, K. ANALYSIS OF VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS IN ROSE PETALS USING HEADSPACE SOLIDPHASE MICROEXTRACTION COUPLED TO GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology, 2017, vol. 23, no. květen, s. 71-83. ISSN: 1211-5541.
BAJER, T. - ŠILHA, D. - VENTURA, K. - BAJEROVÁ, P. Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oil, Distilled Aromatic Water and Herbal Infusion from Epilobium parviflorum Schreb. Industrial Crops and Products, 2017, vol. 100, no. June, s. 95-105. ISSN: 0926-6690.
BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - SURMOVÁ, S. - KREMR, D. - VENTURA, K. - EISNER, A. Chemical Profiling of Volatile Compounds of Various Home-Made Fruit Spirits Using Headspace Solid-Phase Microextraction Journal of the Institute of Brewing, 2017, vol. 123, no. 1, s. 105-112. ISSN: 0046-9750.
BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - VENTURA, K. Effect of Harvest and Drying on Composition of Volatile Profile of Elderflowers (Sambucus nigra) from Wild Natural Product Communications, 2017, vol. 12, no. 12, s. 1937-1942. ISSN: 1934-578X.
ŘEBÍČKOVÁ, K. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - ŠILHA, D. - VENTURA, K. Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské. In Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2017. s. 165-172 s. ISBN 978-80-7560-084-4.
EISNER, A. - SURMOVÁ, S. - KUČEROVÁ, R. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - VENTURA, K. - ADAM, M. Optimization of SPME for determination of nitro compounds using GC-MS. In Proceedings of the 20th Seminar on new Trends in Research of Energetic Materials. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2017. s. 569-573 s. ISBN 978-80-7560-056-1.
MACHOVÁ, M. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. Změny v profilu těkavých látek uvolňovaných z krájené cibule (Allium Ceppa L.). In Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2017. s. 107-114 s. ISBN 978-80-7560-084-4.
BAJER, T. - ŠILHA, D. - PAVLAČKA, M. - BAJEROVÁ, P. - VENTURA, K. Evaluation of the chemical composition and antibacterial activities of the essential oils of Lavandula angustifolia Mill. obtained by hydrodistillation and steam distillation. 2017.
SURMOVÁ, S. - BAJER, T. - EISNER, A. - VENTURA, K. Application of Different Extraction Methods to Characterize the Tonka Bean Extracts Volatile Profile. In YISAC 2017 24th Young Investigators Seminar on Analytical Chemistry : book of abstracts. Benátky: Ca’ Foscari University of Venice, 2017. s. 11 s.
BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - KREMR, D. - EISNER, A. - ADAM, M. - VENTURA, K. Comparison of Two Ultrasonic Systems with Different Settings for Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers International Journal of Food Engineering, 2016, vol. 12, no. 6, s. 567-576. ISSN: 2194-5764.
KREMR, D. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - SURMOVÁ, S. - VENTURA, K. Unremitting Problems with Chlorogenic Acid Nomenclature: A Review Química Nova, 2016, vol. 39, no. 4, s. 530-533. ISSN: 0100-4042.
BAJER, T. - LIGOR, M. - LIGOR, T. - BUSZEWSKI, B. Design of the Extraction Process for Terpenes and Other Volatiles from Allspice by Solid-Phase Microextraction and Hydrodistillation Journal of Separation Science, 2016, vol. 39, no. 4, s. 769-775. ISSN: 1615-9306.
BAJER, T. - JANDA, V. - BAJEROVÁ, P. - KREMR, D. - EISNER, A. - VENTURA, K. Chemical Composition of Essential Oils from Plantago Lanceolata L. Leaves Extracted by Hydrodistillation Journal of Food Science and Technology - Mysore, 2016, vol. 53, no. 3, s. 1576-1584. ISSN: 0022-1155.
KREMR, D. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - EISNER, A. - VENTURA, K. What Can We Smell From Wood?. In 40th International Symposium on Capillary Chromatography and 13th GC×GC Symposium : book of abstracts. Messina: Chromaleont, 2016. s. 467 s. ISBN 978-88-941816-0-9.
PAVLAČKA, M. - BAJER, T. - KORTÁNKOVÁ, K. - BLÁHA, J. - ZÁSTĚRA, M. - MÁZL, R. - VENTURA, K. Detekce narkotik pomocí diferenční mobilitní spektrometrie. In Zborník abstraktov zo XIV. medzinárodnej konferencie "Súčasný stav a perspektívy analytickej chémie v praxi" ACP 2016. Bratislava: Slovenská technická univezita v Bratislave, 2016. s. 71 s. ISBN 978-80-227-4556-7.
ADAM, M. - ADÁMKOVÁ, K. - EISNER, A. - BAJER, T. - VENTURA, K. Comparison of Solid Phase Microextraction and Headspace Sorptive Extraction Methods for Analysis of Sulphur Volatile Substances in Garlic. In ExTech 2016 - ISSS 2016 : book of abstracts. Toruń: Nicolaus Copernicus University, 2016. s. 105 s. ISBN nemá.
BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - KREMR, D. - EISNER, A. - VENTURA, K. Effect of Ultrasonic Pre-Treatment on Aroma-Profile of Apple Spirits. In 40th International Symposium on Capillary Chromatography and 13th GC×GC Symposium : book of abstracts. Messina: Chromaleont, 2016. s. 463 s. ISBN 978-88-941816-0-9.
BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - KREMR, D. - EISNER, A. - VENTURA, K. Central Composite Design of Pressurised Hot Water Extraction Process for Extracting Capsaicinoids from Chili Peppers Journal of Food Composition and Analysis, 2015, vol. 40, no. June, s. 32-38. ISSN: 0889-1575.
KREMR, D. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - EISNER, A. - ADAM, M. - VENTURA, K. Using Headspace Solid-Phase Microextraction for Comparison of Volatile Sulphur Compounds of Fresh Plants Belonging to Families Alliaceae and Brassicaceae Journal of Food Science and Technology - Mysore, 2015, vol. 52, no. 9, s. 5727-5735. ISSN: 0022-1155.
KAŠPAROVÁ, M. - KREMR, D. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - ADAM, M. - VENTURA, K. Ultrazvuková extrakce kyseliny chlorogenové a neochlorogenové ze vzorků kávy pražené do 120 °c. In Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2015. s. 95-100 s. ISBN 978-80-7395-922-7.
SURMOVÁ, S. - EISNER, A. - ADAM, M. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - VENTURA, K. Qualitative Analysis of Compounds in Commercial Fragrance Mixture of Essential Oils (Rose Josephine) for Preparation of the Perfume Using Gas Chromatography-Mass Spectrometry. In 9th International Conference on Instrumental Methods of Analysis: Modern Trends and Applications: Book of Abstracts. Kalamata: Technological Educational Institute of Peloponnese, 2015. s. 202 s. ISBN nemá.
BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - EISNER, A. - ADAM, M. - VENTURA, K. Volatile Compounds Forming the Moravian Fruit Spirits Aroma. In 7th International Symposium on RECENT ADVANCES IN FOOD ANALYSIS: Book of Abstracts. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2015. s. 239 s. ISBN 978-80-7080-934-1.
BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - EISNER, A. - VENTURA, K. Aroma Profiles of Fruit Spirits from Moravia, Czech Republic. In 16th Austrian Chemistry Days: Book of Abstracts. Gumpoldskirchen: Dipl.-Ing. Heinz A. Krebs, 2015. s. PO-1 s. ISBN nemá.
BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - ADAM, M. - EISNER, A. - VENTURA, K. Fast Determination of 2-Ethylhexyl Nitrate in Diesel Oils by Infrared Spectrometry Fuel, 2014, vol. 117, no. January, s. 911-916. ISSN: 0016-2361.
EISNER, A. - SURMOVÁ, S. - ADAM, M. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - ČÍŽKOVÁ, A. - KREMR, D. - VENTURA, K. Vodík jako alternativa helia v plynové chromatografii s hmotnostní detekcí CHEMagazín, 2014, vol. 24, no. 3, s. 24-25. ISSN: 1210-7409.
BAJEROVÁ, P. - ADAM, M. - BAJER, T. - VENTURA, K. Comparison of various techniques for the extraction and determination of antioxidants in plants Journal of Separation Science, 2014, vol. 37, no. 7, s. 835-844. ISSN: 1615-9306.
KREMR, D. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - EISNER, A. - VENTURA, K. Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou. In Studentská vědecká konference 2014: sborník příspěvků na CD. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. s. 1-4 s. ISBN 978-80-7464-359-0.
BAJER, T. - KREMR, D. - BAJEROVÁ, P. - EISNER, A. - SURMOVÁ, S. - ADAM, M. - VENTURA, K. Optimisation of Headspace Solid-Phase Microextraction Method for Identification of Volatile Compounds in Sulphur-Containing Vegetables. In ExTech 2014 - Book of Abstracts. Chania: Technical University of Crete, 2014. s. 180 s. ISBN 000-0-0000-0000-0.
BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - EISNER, A. - KREMR, D. - ADAM, M. - VENTURA, K. Pressurized Hot Water Extraction of Alkaloids from Tobacco. In ABSTRACT BOOK - 38th ISCC and 11th GC×GC Symposium. Messina: University of Messina, 2014. s. 207 s. ISBN 000-0-0000-0000-0.
EISNER, A. - SURMOVÁ, S. - BAJEROVÁ, P. - ADAM, M. - BAJER, T. - VENTURA, K. The First Experience with Analysis of Perfume. In ABSTRACT BOOK - 38th ISCC and 11th GC×GC Symposium. Messina: University of Messina, 2014. s. 312 s. ISBN 000-0-0000-0000-0.
BAJER, T. - KREMR, D. - BAJEROVÁ, P. - EISNER, A. - VENTURA, K. Srovnání klasických a moderních extrakčních technik pro stanovení kapsaicinoidů v paprikách. In ACP 2014: Zborník abstraktov z XIII. konferencie s medzinárodnou účasťou. Bratislava: Slovenská technická univezita v Bratislave, 2014. s. 92 s. ISBN 978-80-227-4169-9.
KREMR, D. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - VENTURA, K. Comparison of Various Methods for Extraction of Capsaicinoids. In Proceedings of the 10th International Students Conference Modern Analytical Chemistry. Praha: Univerzita Karlova. Přírodovědecká fakulta, 2014. s. 86 s. ISBN 978-80-7444-030-4.
ADAM, M. - BAJER, T. - ČÍŽKOVÁ, A. - KREMR, D. - EISNER, A. - BAJEROVÁ, P. - VENTURA, K. Screening of Volatile Compounds in Herbal Teas by HS-SPME/GC-MS Using Two Temperatures in the Same Extraction Procedure. In ExTech 2014 - Book of Abstracts. Chania: Technical University of Crete, 2014. s. 128 s. ISBN 000-0-0000-0000-0.
KREMR, D. - BAJER, T. - BAJEROVÁ, P. - EISNER, A. - VENTURA, K. A Green Method for the Determination of Capsaicinoids from Chilli Peppers. In YISAC 2014 Book of Abstracts. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2014. s. 35 s. ISBN 978-80-7395-810-7.
DVOŘÁK, B. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - VENTURA, K. Stanovení obsahu methylesteru řepkového oleje (MEŘO) v naftě. In Analytická chemie - MERCK 2008. Praha: Česká společnost chemická, 2008. s. 10-13 s. ISBN 978-80-86238-53-1.
DVOŘÁK, B. - BAJEROVÁ, P. - BAJER, T. - VENTURA, K. Stanovení obsahu methylesteru řepkového oleje (MEŘO) v naftě. In Sborník přednášek ze semináře Analýza organických látek v životním prostředí. Český Těšín: Ing. Václav Helán - 2 THETA, 2008. s. 219-222 s. ISBN 978-80-86380-45-2.
BAJER, T. - ADAM, M. - GALLA, L. - VENTURA, K. Comparison of Various Extraction Techniques for Isolation and Determination of Isoflavonoids in Plants Journal of Separation Science, 2007, no. 30, s. 122-127. ISSN: 1615-9306.
ADAM, M. - KOBLÍŽKOVÁ, O. - BAJER, T. - ŘEZKOVÁ, S. - EISNER, A. - VENTURA, K. Využití mikroextrakce jednou kapkou pro analýzu silic v bylinách. In SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin. Praha: VÚPP, Praha, 2006. s. 81-84 s.
BAJER, T. - MIKULČÍKOVÁ, P. - ADAM, M. - VENTURA, K. Stanovení capsaicinu a dihydrocapsaicinu v potravinářské paprice. In SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin. Praha: VÚPP, Praha, 2006. s. 50-53 s.
BAJER, T. - ADAM, M. - GALLA, L. - VENTURA, K. Extrakce isoflavonoidů ze sójové mouky pomocí ultrazvukového homogenizátoru SONOPULS. In Sborník příspěvků ze semináře - Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VIII.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2006. s. 15-21 s. ISBN 80-7194-903-5.
ADAM, M. - JUKLOVÁ, M. - BAJER, T. - EISNER, A. - VENTURA, K. Comparison of Three Different Solid-phase Microextraction Fibres for Analysis of Essential Oils in Yacon (Smallanthus sonchifolius) Leaves Journal of Chromatography A, 2005, vol. 1084, no. 1-2, s. 2-6. ISSN: 0021-9673.
BAJER, T. - ZDRÁHALOVÁ, Z. - ADAM, M. - ŘEZKOVÁ, S. - VENTURA, K. Metody extrakce isoflavonoidů z rostlin. In ChemZi. Bratislava: Slovenská chemická spoločnosť pri SAV, 2005. s. 257 s.
BAJER, T. - ADAM, M. - ZDRÁHALOVÁ, Z. - VENTURA, K. - ŘEZKOVÁ, S. - KRÁLOVSKÝ, J. Extraction methods for isolation of selected phytochemicals from plants. In Vitamins 2005. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005. s. 140-141 s. ISBN 80-7194-748-2.
ADAM, M. - BAJER, T. - ZDRÁHALOVÁ, Z. - VENTURA, K. Comparison of selected extraction techniques for isolation of isoflavones from plants. In Vitamins 2005. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005. s. 62 s. ISBN 80-7194-748-2.
ŘEZKOVÁ, S. - KRÁLOVSKÝ, J. - ADAM, M. - KAHOUN, D. - BAJER, T. Kapalinová chromatografie aminokyselin. In ChemZi. Bratislava: Slovenská chemická spoločnosť pri SAV, 2005. s. 284-285 s.
BAJER, T. - ADAM, M. - ZDRÁHALOVÁ, Z. - VENTURA, K. Testování různých SPE kolonek pro záchyt vybraných isoflavonoidů. In Sborník přednášek ? Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VII.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005. s. 5-9 s. ISBN 80-7194-817-9.
ADAM, M. - DELIJANNISOVÁ, A. - ŘEZKOVÁ, S. - BAJER, T. - EISNER, A. - VENTURA, K. - KRÁLOVSKÝ, J. Využití SPME pro analýzu silic v mátě. In Sborník přednášek ? Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VII.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005. s. 5-9 s. ISBN 80-7194-817-9.
ZDRÁHALOVÁ, Z. - BAJER, T. - ADAM, M. - VENTURA, K. Isoflavonoidy, jejich izolace pomocí metody SFE a stanovení HPLC-UV/VIS. In Sborník prací 8. ročníku soutěže o nejlepší studentskou vědeckou práci v oboru analytické chemie o cenu firmy Merck. Praha: Česká společnost chemická, 2005. s. 78-81 s. ISBN 80-85238-43-1.
DELIJANNISOVÁ, A. - BAJER, T. - ADAM, M. - VENTURA, K. Extrakce isoflavonoidů a jejich stanovení pomocí plynové chromatografie. In Sborník prací 8. ročníku soutěže o nejlepší studentskou vědeckou práci v oboru analytické chemie o cenu firmy Merck. Praha: Česká společnost chemická, 2005. s. 12-17 s. ISBN 80-85238-43-1.
BAJER, T. - ADAM, M. - EISNER, A. - VENTURA, K. Extrakce fytoestrogenů z rostlinného materiálu a jejich stanovení. In Sborník příspěvků - Chiranal 2005. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005. s. 61 s. ISBN 80-244-0984-4.
BAJER, T. - ADAM, M. - ZDRÁHALOVÁ, Z. - VENTURA, K. - ŘEZKOVÁ, S. - KRÁLOVSKÝ, J. Možnosti extrakce isoflavonoidů z rostlin a jejich stanovení pomocí HPLC. In Sborník příspěvků - XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin. Praha: VÚPP, Praha 2005, 2005. s. 116-119 s. ISBN 80-86909-01-8.
BAJER, T. - KRÁLOVSKÝ, J. - HORNA, A. - KRAJÍČEK, M. Analýza rostlinného oleje GAC metodou HPLC. In Vitamíny 2003. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2003. s. 63 s. ISBN 80-7194-549-8.

Projects

Development of modern methods for the analysis of inorganic and organic compounds in samples of natural and synthetic origin
01.01.24 - 31.12.24
Programme: Student Grant Competition
Funded by:
Position on the project: Co-Investigator

Use of analytical methods in the treatment and analysis of materials, food and biological samples
01.01.23 - 31.12.23
Programme: Student Grant Competition
Funded by:
Position on the project: Co-Investigator

Modern instrumental methods in analysis of materials, food and biological samples
01.01.20 - 31.12.20
Programme: Student Grant Competition
Funded by:
Position on the project: Co-Investigator

Modern instrumental methods in analysis of materials, food and biological samples
01.01.19 - 31.12.19
Programme: Student Grant Competition
Funded by:
Position on the project: Co-Investigator

The implementation of new task for laboratory practice C513 - Laboratory of Food Analysis
01.01.19 - 30.11.19
Programme: Internal development competition
Funded by:
Position on the project: Co-Investigator