Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Simultaneous Adsorptive Strippin Square-Wave Voltammetric Determination of Vitamin E and Vitamin K in Food Supplements
Authors: Kastrati Gylxhane | Jashari Granit | Sýs Milan | Švecová Blanka | Tahir Arbneshi | Metelka Radovan | Bílková Zuzana | Korecká Lucie
Year: 2021
Type of publication: článek ve sborníku
Name of source: XL. Moderní elektrochemické metody : sborník přednášek
Publisher name: BEST Servis
Place: Ústí nad Labem
Page from-to: 122-125
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Simultánní Square-Wave Voltametrické stanovení vitamínu E a vitamínu K v doplňcích stravy Pro současné stanovení α-tokoferolu a fylochinonu byla vyvinuta nová voltametrická metoda. Adsorpční stripovací obdélníková voltametrie je založena na akumulaci těchto biologicky aktivních sloučenin na čerstvě vyleštěném povrchu pevné skelné uhlíkové elektrody z vodně-organické směsi (50 % acetonitril) a následné voltametrické detekci obou vitamínů v 0,01 mol L-1 HNO3 obsahující 0,1 mol L-1 KCl o pH 2,08. Získané výsledky prokázaly vysokou citlivost a krátký lineární rozsah díky vlastní interakci vitamínů během adsorpce na povrch elektrody. Tato elektroanalytická metoda ukazuje, že je jednoduchá a levná při kontrole kvality doplňků stravy. vitamín E; vitamín K; adsorpční stripovací voltametrie; elektroda ze skelného uhlíku; potravinové doplňky
eng Simultaneous Adsorptive Strippin Square-Wave Voltammetric Determination of Vitamin E and Vitamin K in Food Supplements The new voltammetric method has been developed for the simultaneous determination of α-tocopherol and phylloquinone. Adsorptive stripping square wave voltammetry is based on the accumulation of these biologically active compounds onto the freshly polished surface of solid glassy carbon electrode from an aqueous-organic mixture (50 % acetonitrile) and a subsequent voltammetric detection of both vitamins in 0.01 mol L-1 HNO3 containing 0.1 mol L-1 KCl of pH 2.08. Obtained results have shown high sensitivity and short linear range due to self-interaction of vitamins during of adsorption onto surface of the electrode. This electroanalytical method shows that is simple and low-cost in quality control of food supplements. vitamin E; vitamin K; adsorptive stripping voltammetry; glassy carbon electrode; food supplements