Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Kvalitativní analýza těkavých látek uvolňujících se z arekového ořechu a testování antimikrobiálních vlastností extraktu získaného SDE
Rok: 2019
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: 21. celoslovenská študentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Chémia a technológie pre život
Název nakladatele: Slovenská chemická knižnica
Místo vydání: Bratislava
Strana od-do: 29-30
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Kvalitativní analýza těkavých látek uvolňujících se z arekového ořechu a testování antimikrobiálních vlastností extraktu získaného SDE Při kvalitativních analýze extraktu z arekového ořechu získaného trojnásobnou SDE bylo detekováno velké množství terpenů, dále pak nasycené mastné kyseliny, aldehydy, ketony a alkoholy. Analýza vody z destilační baňky, ve které se vařil vzorek, prokázala kromě dalších látek přítomnost arekolinu, hlavního alkaloidu v arekových ořeších. V hydrolátu z destilačního nástavce byly nalezeny především mastné kyseliny. Všechny testované mikroorganismy vykazovaly různou citlivost na extrakt po trojnásobné SDE, nejcitlivějším mikroorganismem byl Streptococcus canis, nejméně citlivá byla Escherichia coli. Při testování antimikrobiálních vlastností hydrolátu z destilačního nástavce a vody z destilační baňky byly všechny výsledky negativní, což znamená, že nebyla pozorována žádná inhibice. Arekový ořech; SDE-GC-MS; Těkavé organické sloučeniny