Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Evaluation of Structurally Different Ionic Liquid-Based Surfactants in a Green Microwave-Assisted Extraction for the Flavonoids Profile Determination of Mangifera sp. and Passiflora sp. Leaves from Canary Islands
Autoři: Moučková Kristýna | Pacheco-Fernández Idaira | Ayala Juan H. | Bajerová Petra | Pino Verónica
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Molecules
Strana od-do: 4734
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Využití strukturně odlišných surfaktantů na bázi iontových kapalin pro mikrovlnnou extrakci flavonoidů z listů Mangifera sp. a Passiflora sp. pocházejících z Kanárských ostrovů Vodné roztoky iontových kapalin (IL) s povrchově aktivními vlastnostmi byly použity jako extrakční rozpouštědla pro extrakci flavonoidů z listů manga a mučenky metodou mikrovlnné extrakce (IL-MA-SLE). Extrakční metoda byla kombinována s vysoce účinnou kapalinovou chromatografií s detekcí fotodiodovým polem (HPLC-PDA) a optimalizována metodou povrchové odezvy pomocí experimentálního designu Box-Behnken. Za optimálních podmínek byla hodnocena účinnost extrakce šesti strukturně odlišných povrchově aktivních látek na bázi IL. Byly hodnoceny IL typu imidazolium, guanidinium a pyridinium s různými přizpůsobitelnými vlastnostmi, jako je délka postranního řetězce a multikationické jádro. Jako klíčový materiál byl vybrán surfaktant na bázi decylguanidiniumchloridu, a to vzhledem k jeho vlastnostem a nízké cytotoxicitě. Jako cílové analyty byly vybrány rutin, quercetin a apigenin. Analýza 50 mg rostlinného materiálu vyžadovala pouze 525 µl nízkocytotoxického roztoku povrchově aktivní látky na bázi IL při 930 mM, 10,5 minuty mikrovlnného záření při 30 °C a 50 W, což resultuje v jednodušší, rychlejší, efektivnější a zelenější metodu ve srovnání s jinými metodami pro získání bioaktivních sloučenin z rostlin uváděných v literatuře. surfaktanty na bázi iontových kapalin; mikrovlnná extrakce; mango; mučenka; bioaktivní sloučeniny; flavonoidy; vedlejší rostlinné produkty; zelená extrakce
eng Evaluation of Structurally Different Ionic Liquid-Based Surfactants in a Green Microwave-Assisted Extraction for the Flavonoids Profile Determination of Mangifera sp. and Passiflora sp. Leaves from Canary Islands Aqueous solutions of ionic liquids (ILs) with surface active properties were used as extraction solvents, taking advantage of their impressive solvation properties, in a green microwave-assisted solid-liquid extraction method (IL-MA-SLE) for the extraction of flavonoids from passion fruit and mango leaves. The extraction method was combined with high-performance liquid chromatography and photodiode-array detection (HPLC-PDA) and optimized by response surface methodology using the Box-Behnken experimental design. Under optimum conditions, the extraction effciency of six structurally different IL-based surfactants was evaluated. Thus, imidazolium-, guanidinium- and pyridinium-type ILs with different tailorable characteristics, such as side chain length and multicationic core, were assessed. The decylguanidinium chloride ([C10Gu+][Cl–]) IL-based surfactant was selected as key material given its superior performance and its low cytotoxicity, for the determination of flavonoids of several samples of Passiflora sp. and Mangifera sp. leaves from the Canary Islands, and using as target analytes: rutin, quercetin and apigenin. The analysis of 50 mg of plant material only required 525 µL of the low cytotoxic IL-based surfactant solution at 930 mM, 10.5 min of microwave irradiation at 30 °C and 50W, which involves a simpler, faster, more ecient and greener method in comparison with other strategies reported in the literature for obtaining bioactive compounds profiles from plants. ionic liquid-based surfactant; microwave-assisted extraction; mango; passion fruit; bioactive compounds; flavonoids; plant by-products; green extraction