Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Rapid analysis of phenyl isothiocyanate derivatives of amino acids present in Czech meads
Rok: 2021
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Chromatography A
Název nakladatele: Elsevier Science BV
Místo vydání: Amsterdam
Strana od-do: 462134
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Rychlá analýza aminokyselin přítomných v českých medovinách po jejich derivatizaci fenylisothiokyanatem Aminokyseliny (AA) jsou minoritními sloučeninami medovin, jež zásadně přispívají k jejich organoleptickým vlastnostem. Stanovení profilu a obsahu AA může sloužit k posouzení pravosti medoviny a tím i její kvality. Tato práce se zabývá optimalizací rychlého stanovení 21 AA pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi se spektrofotometrickou detekcí po jejich jednoduché derivatizaci fenylizothiokyanátem. Otimalizovanou derivatizací a separací byly AA úspěšně kvantifikovány v pěti českých medovinách a to metodou vícenásobného standardního přídavku. Celkový obsah aminokyselin byl v rozmezí 134-828 mg/l. Obsah prolinu byl potvrzen harmonizovanou spektrofotometrickou metodou. Chromatografické i spektrofotometrické metody poskytly totožné výsledky v rozmezí 30–266 mg/l. aminokyseliny; medovina; derivatizace; fenylisothiokyanat (PITC); HPLC
eng Rapid analysis of phenyl isothiocyanate derivatives of amino acids present in Czech meads Amino acids (AAs) are minor compounds occurring in meads contributing to their final organoleptic properties. Determination of AAs profile and content can help to assess the mead authenticity, adulteration and thus its quality. This work deals with the optimization of rapid analysis of 21 AAs present in mead using reversed-phase high performance liquid chromatography with spectrophotometric detection after simple derivatization procedure with phenyl isothiocyanate agent without any sample pre-treatment. Optimized derivatization and separation conditions have been successfully applied to the quantification of AAs present in five Czech meads using the multiple point standard addition method. The total amino acid content was in the range of 134 & minus;828 mg/L. The content of proline was confirmed by Harmonised spectrophotometric method. Both chromatographic and spectrophotometric methods provided overlapping results in the range of 30−266 mg/L. Amino acids; Mead; Derivatization; Phenyl isothiocyanate (PITC); HPLC