Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

HILIC-MS Analysis of Common Artificial Sweeteners in Food and Beverages
Autoři: Klikarová Jitka | Štěpánová Hana | Šimorová Lenka | Česlová Lenka | Fischer Jan
Rok: 2021
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 33-47
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze HILIC-MS analýza nejpoužívanějších umělých sladidel v potravinách a nápojích Pět nejběžnějších umělých sladidel bylo stanoveno v různých vzorcích potravin, nápojů a dalších produktů. K jejich analýze byla použita technika chromatografie hydrofilních interakcí ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Optimalizovaná metoda využívala analytickou kolonu Hypersil Gold HILIC kombinovanou s binární mobilní fází složenou z 50 mmol/l vodného roztoku octanu amonného o pH 5 (A) a acetonitrilu (B) pracující s gradientovým programem 90–65 % B za 10 minut. Jednotlivá sladidla byla kvantifikována metodou kalibrační křivky a naměřená data byla porovnána s informacemi uvedenými na obalu. Umělá sladidla; HPLC-MS; Chromatografie Hydrofilních Interakcí (HILIC); Potraviny
eng HILIC-MS Analysis of Common Artificial Sweeteners in Food and Beverages The five most common artificial sweeteners were analysed in various samples of food and beverages and other products using hydrophilic interaction liquid chromatography coupled with mass spectrometry. The optimised method employed Hypersil Gold HILIC analytical column combined with binary mobile phase 50 mmol/L ammonium acetate in water (pH 5; A)/acetonitrile (B) operating at a gradient program of 90−65 % B in 10 min. The individual sweeteners were quantified by the calibration curve method and the data obtained were compared with the information given on the packaging. Artificial sweeteners; HPLC-MS; Hydrophilic Interaction Liquid Chromatography (HILIC); Foodstuff