Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Biofilm Formation Ability of Arcobacter-like and Campylobacter Strains under Different Conditions and on Food Processing Materials
Autoři: Šilha David | Sirotková Sabina | Švarcová Karolína | Hofmeisterová Leona | Koryčanová Květa | Šilhová Lucie
Rok: 2021
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Microorganisms
Strana od-do: 2017
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Tvorba biofilmů u kmenů Arcobacter-like a Campylobacter za různých vnějších podmínek a na potravinářských površích Campylobacter jejuni je celosvětově nejčastější příčinou bakteriálních gastrointestinálních infekcí přenášených potravinami. Přenos Campylobacter a Arcobacter je často možný díky jejich schopnosti přilnout k různým abiotickým povrchům. Tato studie je zaměřena na sledování biofilmové schopnosti 69 kmenů Campylobacter spp. a méně popsané druhy čeledi Arcobacteraceae izolovaných z potravin, vody a klinických vzorků v ČR. Tvorba biofilmu byla monitorována a hodnocena v aerobní / mikroaerofilní atmosféře po kultivaci po dobu 24 nebo 72 hodin v závislosti na povrchovém materiálu. Celkově vyšší adhezní schopnost byla pozorována u arkobakterů. Statistické hodnocení neprokázalo žádnou souvislost mezi původem kmenů a biofilmovou aktivitou (p> 0,05). Druhy Arcobacter-like jsou schopny tvořit biofilmy za mikroaerofilních a aerobních podmínek; preferují však mikroaerofilní prostředí. Tvorba biofilmu již byla prokázána při chladničkové teplotě (5 °C). Arkobaktery také vykazovaly vyšší schopnost tvorby biofilmu při teplotě 30 °C. To je rozdílné od Campylobacter jejuni NP 2896, jenž vykazoval vyšší schopnost tvorby biofilmu při teplotách 5–30 °C. Celkově výsledky prokázaly schopnost tvorby biofilmu u mnoha kmenů, což může představovat značné riziko pro potravinářský průmysl, lékařskou praxi a lidské zdraví. Arcobacter-like; Aliarcobacter spp.; Campylobacter spp.; tvorba biofilmů; abiotické povrchy; teplotní podmínky; potravinářské povrchy
eng Biofilm Formation Ability of Arcobacter-like and Campylobacter Strains under Different Conditions and on Food Processing Materials Campylobacter jejuni is the most frequent cause of bacterial gastrointestinal food-borne infection worldwide. The transmission of Campylobacter and Arcobacter-like species is often made possible by their ability to adhere to various abiotic surfaces. This study is focused on monitoring the biofilm ability of 69 strains of Campylobacter spp. and lesser described species of the Arcobacteraceae family isolated from food, water, and clinical samples within the Czech Republic. Biofilm formation was monitored and evaluated under an aerobic/microaerophilic atmosphere after cultivation for 24 or 72 h depending on the surface material. An overall higher adhesion ability was observed in arcobacters. A chi-squared test showed no association between the origin of the strains and biofilm activity (p > 0.05). Arcobacter-like species are able to form biofilms under microaerophilic and aerobic conditions; however, they prefer microaerophilic environments. Biofilm formation has already been demonstrated at refrigerator temperatures (5 °C). Arcobacters also showed higher biofilm formation ability at the temperature of 30 °C. This is in contrast to Campylobacter jejuni NP 2896, which showed higher biofilm formation ability at temperatures of 5–30 °C. Overall, the results demonstrated the biofilm formation ability of many strains, which poses a considerable risk to the food industry, medical practice, and human health. Arcobacter-like; Aliarcobacter spp.; Campylobacter spp.; biofilm formation; abiotic surfaces; temperature condition; food processing materials