Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Comparison of Phenolic Profile of Balsamic Vinegars Determined Using Liquid and Gas Chromatography Coupled with Mass Spectrometry
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Molecules
Název nakladatele: MDPI
Místo vydání: BASEL
Strana od-do: 1356
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Porovnání fenolického profilu balzamikových octů stanovených pomocí kapalinové a plynové chromatografie spojené s hmotnostní spektrometrií Balzamikový ocet je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů octa a je bohatým zdrojem polyfenolických látek. Kvalita balzamikového octa i obsah fenolických látek se liší v závislosti na způsobu výroby. V této práci jsme vyvinuli metodu pro komplexní charakterizaci obsahu fenolických látek v balzamikových octech založenou na kombinaci plynové chromatografie (GC) a vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí v jednoduchém režimu (MS) a tandemovém režimu (MS/MS). Celkem bylo analyzováno 14 vzorků různých typů balzamikového octa bez obtíží při přípravě vzorků. Separační podmínky a detekční parametry HPLC-MS/MS byly optimalizovány a použity pro stanovení 29 fenolických sloučenin a 6 fenolických kyselin. Profil fenolických sloučenin byl doplněn semikvantitativní analýzou těkavých organických látek pomocí GC-MS po optimalizované mikroextrakci na pevné fázi v headspace. Jako hlavní fenolické sloučeniny v balzamikových octech byly identifikovány kyselina gallová, kyselina protokatechová, kyselina kávová a kyselina p-kumarová. balzamikový ocet; fenolické sloučeniny; antioxidanty; kapalinová chromatografie; plynová chromatografie
eng Comparison of Phenolic Profile of Balsamic Vinegars Determined Using Liquid and Gas Chromatography Coupled with Mass Spectrometry Balsamic vinegar is one of the best known and most popular types of vinegar, and it is a rich source of polyphenolic compounds. The quality of balsamic vinegar as well as the content of phenolic substances vary depending on the production method. In the present work, we have developed a method for comprehensive characterization of the content of phenolic compounds in balsamic vinegars based on the combination of gas chromatography (GC) and high-performance liquid chromatography (HPLC) coupled with mass spectrometric detection in single mode (MS) and tandem mode (MS/MS). In total, 14 samples of different types of balsamic vinegar were analyzed without difficulty in sample preparation. The separation conditions and detection parameters of HPLC-MS/MS were optimized and used for the determination of 29 phenolic compounds and 6 phenolic acids. The profile of phenolic compounds was completed by semi-quantitative analysis of volatile organic compounds using GC-MS after optimized headspace solid-phase microextraction. Gallic acid, protocatechuic acid, caffeic acid, and p-coumaric acid have been identified as the major phenolic compounds in balsamic vinegars. balsamic vinegar; phenolic compounds; antioxidants; liquid chromatography; gas chromatography