Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Electrochemical deposition of palladium nanoparticles on a boron doped diamond electrode.
Autoři: Vojs Marian | Matvieiev Oleksandr | Hatala Michal | Šelešovská Renáta | Vrška Martin | Michniak Pavol | Behúl Miroslav | Marton Marián
Rok: 2022
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: 41. Moderní elektrochemické metody : sborník přednášek
Název nakladatele: BEST Servis
Místo vydání: Ústí nad Labem
Strana od-do: 217-221
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Elektrochemická depozice nanočástic palladia na bórem dopované diamantové elektrodě Cílem této studie je připravit nanočástice palladia (PdNP) elektrochemickými technikami (konstantní a pulzní režim) na unikátních borem dopovaných diamantových elektrodách (BDDE) vyrobených kombinací velkoplošné mikrovlnné chemické depozice z plynné fáze (LA MWCVD) a tištěné tiskovou technikou. Analýzou dopaminu jako zástupce biomolekul jsme vyhodnotili optimální pokrytí BDDE PdNP na povrchu a určili amplifikaci efektivního signálu. Výsledkem bylo, že při využití optimalizovaných podmínek byl signál dopaminu zesílen až 7krát a 5krát pro pozitivní pulz a konstantní režim. Použití PdNP modifikovaného BDDE umožňuje jeho aplikaci nejen pro stanovení biomolekul, ale i pro jiné látky v drsném prostředí. Bórem dopovaná diamantová elektroda; Paladium nanočástice; Elektrochemická charakterizace; Elektroanalýza.
eng Electrochemical deposition of palladium nanoparticles on a boron doped diamond electrode. The aim of this study is to prepare palladium nanoparticles (PdNP) by electrochemical techniques (constant and pulse mode) on unique boron-doped diamond electrodes (BDDE) fabricated by a combination of large area microwave chemical vapor deposition (LA MWCVD) and screen-printing technique. By analyzing the maximum of dopamine as a representative of biomolecules, we evaluated the optimal coverage of BDDE by PdNP on the surface and determined the amplification of the effective signal. As a result, by utilizing the optimized conditions, the signal of dopamine was amplified up to 7 and 5 times for the positive pulse and constant mode, respectively. The use of PdNP modified BDDE can allow its application not only for the determination of biomolecules but also for other substances in a harsh environment. Boron doped diamond electrode; Paladium nanoparticles; Electrochemical characterization; Electroanalysis.