Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Preparation of hyaluronan oligosaccharides by a prokaryotic beta-glucuronidase: Characterization of free and immobilized forms of the enzyme
Autoři: Chatzigeorgiou Sofia | Jilkova Jana | Korecká Lucie | Janyskova Radka | Hermannova Martina | Simek Matej | Cozikova Dagmar | Slováková Marcela | Bílková Zuzana | Bobek Jan | Cerny Zbynek | Cihak Matous | Velebny Vladimir
Rok: 2023
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Carbohydrate Polymers
Název nakladatele: Elsevier Science
Místo vydání: Oxford
Strana od-do: 121078
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Příprava oligosacharidů hyaluronanu prokaryotickou beta-glukuronidázou: Charakteristika volné a imobilizované formy enzymu Popularita hyaluronanu (HA) v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu vedla k výzkumu a vývoji nových materiálů na bázi HA, ve kterém hrály enzymy klíčovou roli. Beta-D-glukuronidázy katalyzují hydrolýzu zbytku kyseliny beta-D-glukuronové z neredukujícího konce různých substrátů. Avšak nedostatek specifičnosti k HA u většiny beta-D-glukuronidáz kromě vysokých nákladů a nízké čistoty těch, které působí na HA, zabránil jejich širokému použití. V této studii jsme zkoumali rekombinantní beta-glukuronidázu z Bacteroides fragilis (rBfGUS). Aktivitu rBfGUS jsme prokázali na nativních, modifikovaných a odvozených HA oligosacharidech (oHA). Pomocí chromogenního substrátu beta-glukuronidázy a oHA jsme charakterizovali optimální podmínky a kinetické parametry enzymu. Dále jsme hodnotili aktivitu rBfGUS směrem k oHA různých velikostí a typů. Pro zvýšení opakované použitelnosti a zajištění přípravy přípravků oHA, bez kontaminace enzymy, byla rBfGUS imobilizována na dvou typech magnetických částic makroporézní celulózy. Obě imobilizované formy rBfGUS prokázaly vhodnou operační a skladovací stabilitu a jejich aktivita parametry byly srovnatelné s volnou formou. Naše výsledky ukazují, že pomocí této bakteriální beta-glukuronidázy lze připravovat nativní a odvozené oHA, a byl vyvinut nový biokatalyzátor s vylepšenými operačními parametry s potenciálem pro průmyslové využití. oligosacharidy; hyaluronan; beta-glukuronidáza; imobilizace; Bacteroides fragilis
eng Preparation of hyaluronan oligosaccharides by a prokaryotic beta-glucuronidase: Characterization of free and immobilized forms of the enzyme Popularity of hyaluronan (HA) in the cosmetics and pharmaceutical industries, led to the investigation and development of new HA-based materials, with enzymes playing a key role. Beta-D-glucuronidases catalyze the hydrolysis of a beta-D-glucuronic acid residue from the non-reducing end of various substrates. However, lack of specificity towards HA for most beta-D-glucuronidases, in addition to the high cost and low purity of those active on HA, have prevented their widespread application. In this study, we investigated a recombinant beta-glucuronidase from Bacteroides fragilis (rBfGUS). We demonstrated the rBfGUS's activity on native, modified, and derivatized HA oligosaccharides (oHAs). Using chromogenic beta-glucuronidase substrate and oHAs, we characterized the enzyme's optimal conditions and kinetic parameters. Additionally, we evaluated rBfGUS's activity towards oHAs of various sizes and types. To increase reusability and ensure the preparation of enzyme-free oHA products, rBfGUS was immobilized on two types of magnetic macroporous bead cellulose particles. Both immobilized forms of rBfGUS demonstrated suitable operational and storage stabilities, and their activity pa-rameters were comparable to the free form. Our findings suggest that native and derivatized oHAs can be pre-pared using this bacterial beta-glucuronidase, and a novel biocatalyst with enhanced operational parameters has been developed with a potential for industrial use. Beta-glucuronidase; Oligosaccharides; Hyaluronan; Immobilization; Bacteroides fragilis