Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Epoxidation of Camelina sativa oil methyl esters as a second-generation biofuel with thermodynamic calculations
Autoři: Hájek Martin | Kocián David | Hájek Tomáš | Lukes Vladimir | Klein Erik
Rok: 2024
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Renewable Energy
Název nakladatele: Elsevier
Místo vydání: Kidlington
Strana od-do: 120670
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Epoxidace methylesterů oleje Camelina sativa jako biopaliva druhé generace s termodynamickými výpočty Byla provedena epoxidace methylesterů nalezených v nejedlém oleji Camelina sativa (CS) – z velké části obsahující nenasycené mastné kyseliny. Je známo, že epoxidy se používají při tvorbě biopolymerů a zachycování CO2. Tato studie výrazně demonstruje proces epoxidace prostřednictvím kombinace statistických metod a kvantově chemických termodynamických výpočtů. Estery produkované spolu s glycerolem při transesterifikaci rostlinných olejů lze efektivně využít prostřednictvím epoxidace. Epoxidační produkty syntetizované za různých reakčních podmínek (včetně rafinace oleje) byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. Podle statistické analýzy měla reakční doba a teplota největší vliv na složení produktů a rafinace oleje je zbytečná. Kromě toho byly pomocí Ramanovy spektroskopie stanoveny jodové hodnoty (přeměna esteru) bez použití chemikálií. Výsledky studie naznačují, že epoxidace CS je proces šetrný k životnímu prostředí. Epoxidace; methylester; olej; Camelina sativa; biopaliva; termodynamika
eng Epoxidation of Camelina sativa oil methyl esters as a second-generation biofuel with thermodynamic calculations The epoxidation of methyl esters found in Camelina sativa (CS) non-edible oil - largely containing unsaturated fatty acids - was performed. Epoxides are known to be used in biopolymer formation and CO2 capture. This study distinctively demonstrates epoxidation process through a combination of statistical methods and quantum chemical thermodynamic calculations. Esters produced along with glycerol during transesterification of vegetable oils can be used efficiently through epoxidation. Epoxidation products synthesized at various reaction conditions (including oil refinement) were analyzed through gas chromatography with mass spectrometry. According to the statistical analysis, the reaction time and temperature had the highest effect on the composition of products and oil refining is unnecessary. Moreover, iodine values (ester conversion) were determined without the use of chemicals through Raman spectroscopy. The study findings indicate CS epoxidation to be an environmentfriendly process. Epoxidation; Camelina sativa; Vegetable oils; Statistical evaluation; Raman spectroscopy; Thermodynamic calculations