Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

A new screening electrochemical assay for field monitoring of food additive E120
Rok: 2024
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Bezpečnosť a kvalita potravín : zborník vedeckých prác
Název nakladatele: Garmond Nitra
Místo vydání: Nitra
Strana od-do: 360-365
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Nový screeningový elektrochemický test pro terénní monitorování potravinářské přídatné látky E120 Pro terénní monitorování obsahu aditiva E120 v potravinách byla vyvinuta jednoduchá, spolehlivá a levná screeningová elektrochemická metoda, která je založena na přímém kapkovém lití 50 μl vzorku na povrch komerčně dostupného sítotiskového voltametrického senzoru a následné anodické oxidaci přítomné kyseliny karmínové pomocí square-wave voltametrie. Před každou analýzou je nutné stanovit pH cílového vzorku alespoň indikátorovým papírkem z důvodu statisticky významného vlivu pH na proudové výtěžky příslušné elektrodové reakce. Získanou odezvu plochy píku bylo možné kalibrovat v lineárním rozsahu 1–50 mg na 100 ml-1 kyseliny karmínové charakterizované koeficientem determinace >0,9930, citlivostí 2,181, 3,225 a 8,910 μAVmg-1L při pH 4, 3 a 2 a detekční limit 2 mg L−1 kyseliny karmínové. Musela být zahrnuta časově náročná optimalizace s podrobnou interferenční studií pomocí modelové limonády, složené z různých možných přísad a případných kontaminantů, což vedlo k výraznému zjednodušení celého analytického postupu. Praktická použitelnost vyvinutého screeningového elektrochemického testu při kontrole bezpečnosti potravin byla úspěšně ověřena při analýze bonbonů, nealkoholických nápojů a alkoholických nápojů. Stanovené obsahy E120 byly v dobré shodě s obsahy získanými referenční kolorimetrickou metodou. Kyselina karmínová; jednorázové senzory; elektrochemický test; potravinářská barviva; terénní analýza
eng A new screening electrochemical assay for field monitoring of food additive E120 For field monitoring of food additive E120 concentration levels in foods, a simple, reliable, and inexpensive screening electrochemical method has been developed that based on direct drop casting of 50 μL sample onto the surface of a commercially available screen-printed voltammetric sensor and subsequent anodic oxidation of the carminic acid present using squarewave voltammetry. Before each screening analysis, it is necessary to determine the pH of the target sample at least with indicator paper due to the statistically significant influence of pH on the current yields of the respective electrode reaction. The peak area response obtained could be calibrated within a linear range 1–50 mg per 100 mL−1 carminic acid characterised with coefficient of determination >0.9930, a sensitivity of 2.181, 3.225, and 8.910 μAVmg−1L at pH 4, 3 and 2, respectively, and a detection limit of 2 mg L−1 carminic acid. Time-consuming optimization with a detailed interference study using a model lemonade, composited from a variety of possible ingredients and eventual contaminants, had to be included, which led to a significant simplification of the entire analytical procedure. Practical applicability of the developed screening electrochemical assay in the food safety control was successfully verified in analysis of candies, soft drinks, and alcoholic beverages. The determined E120 contents were in a good accordance with those obtained by the reference colorimetric method. Carminic acid; disposable sensors; electrochemical assay; food colorants; field analysis