Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Electrochemical interference study for determination of carminic acid in beverages
Rok: 2024
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: 43rd Modern Electrochemical Methods :Proceedings of the International Conference
Název nakladatele: BEST Servis
Místo vydání: Ústí nad Labem
Strana od-do: 142-145
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Elektrochemická interferenční studie pro stanovení kyseliny karmínové v nápojích Elektrochemické chování kyseliny karmínové v prostředí modelové limonády, napodobující reálné složení běžných nealkoholických nápojů, bylo zkoumáno na čtyřech typech komerčně dostupných sítotiskových elektrod pomocí cyklické voltametrie. Kyselina karmínová poskytovala kvazireverzibilní vlny v cyklických voltamogramech, které ukazují posun maximální redoxní potenciály k zápornějším hodnotám se zvyšujícím se pH. Tento jev je způsoben snadnější deprotonací hydroxylových skupin v alkalickém prostředí a jejich následnou anodickou oxidací za vzniku odpovídajícího chinonového protějšku za účasti dvou elektronů a dvou protonů, což je pro hydroxyanthrachinony typické. Tato studie by měla vést k vývoji zcela nového screeningového elektrochemického testu pro terénní monitorování celkového množství kyseliny karmínové a karmínu, běžně označovaného jako potravinářská přídatná látka E120. Kyselina karmínová; cyklická voltametrie; interference; nealkoholické nápoje
eng Electrochemical interference study for determination of carminic acid in beverages The electrochemical behaviour of carminic acid in the environment of model lemonade, imitating the real composition of common soft drinks, was investigated at four types of commercially available screen-printed electrodes using cyclic voltammetry. The carminic acid displayed quasi-reversible waves in cyclic voltammograms which show the shift of the redox peak potentials to more negative values with increasing the pH. This phenomenon is caused by easier deprotonation of hydroxyl groups in an alkaline environment and their subsequent anodic oxidation to form the corresponding quinone counterpart with the participation of two electrons and two protons, which is typical for hydroxyanthraquinones. This study should lead in the development of a completely new screening electrochemical assay for field monitoring of total sum of carminic acid and carmine, commonly referred to as food additive E120. Carminic acid; cyclic voltammetry; interferences; soft drinks