Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu
Autoři: Mužáková Vladimíra | Roušar Tomáš | Vojtíšek Petr | Skalický Jiří
Rok: 2004
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 161-170
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu Cílem naší studie bylo porovnat zastoupení jednotlivých rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS) a s nimi souvisejících stravovacích zvyklostí u souboru nemocných s infarktem myokardu a u kontrolní skupiny osob bez kardiovaskulárního onemocnění. Do studie bylo zařazeno 50 nemocných v akutní fázi infarktu myokardu a 50 kontrolních zdravých jedinců. Koncentrace -tokoferolu a -karotenu byla měřena pomocí HPLC, koncentrace vitamínu C spektrofotometricky. Stravovací zvyklosti byly zjištěny pomocí výživového dotazníku. Statistické hodnocení bylo provedeno nepárovým t-testem. Při porovnání klasických rizikových faktorů ICHS u skupiny nemocných a kontrolních osob se jako statisticky významný rizikový faktor projevil vyšší atherogenní index, kouření cigaret a nižší hladiny antioxidačních vitamínů. Rozdílnost stravovacích zvyklostí nemocných a kontrolních osob byla potvrzena vyhodnocením výživových dotazníků. V souboru nemocných s infarktem myokardu se projevila nízká informovanost o zásadách racionální výživy (téměř polovina dotázaných). Výsledky dotazníků naznačují, že tito jedinci nemají znalosti o zásadách racionální výživy, jejich strava obsahuje velké množství nasycených tuků a sacharidů, je energeticky nadměrná a naopak obsahuje nedostatečné množství antioxidačních vitamínů, vlákniny a dalších přirozených složek rostlinné stravy. U těchto jedinců se potom dříve a závažněji projevují následky aterosklerotického procesu, a to ve své nejzávažnější formě ? infarktu myokardu. antioxidační vitamíny; akutní infarkt myokardu
eng Influence of dietary habits on occurance of acute myocardial infarction The aim: The comparison of the occurrence of individual risk factors of CHD as well as of dietary habits in patients with acute myocardial infarction (AMI) and control group without cardiovascular disease. Methods: The studied groups included 50 patients in acute phase of myocardial infarction and 50 healthy control individuals. Serum concentrations of -tocopherol and -carotene were determined by HPLC, concentration of ascorbic acid spectrophotometrically. Dietary habits were evaluated by the dietary questionnaire. Statistical method: unpaired t-test, ADSTAT. Results: When comparing classical risk factors of CHD in AMI and control group neither serum level of total cholesterol nor BMI showed statistically significant difference. Statistically significant were higher atherogenic index, cigarette smoking and suboptimal levels of antioxidant vitamins in AMI group. Differences in dietary habits between patients and control group were confirmed by evaluation of dietary questionnaires. Poor knowledge about the recommended dietary guidelines (almost half of respondents), lower intake of fruit and vegetables and higher consumption of meals with creamy sauce were manifested in the group of AMI patients. Evaluation of dietary questionnaires indicates low interest of these individuals in healthy food. Their nutrition contains large amount of saturated fats and carbohydrates and is energetically excessive. On the contrary it contains only insufficient amounts of antioxidant vitamins, dietary fibres and other beneficial plant compounds. Such poor dietary habits lead to atherosclerotic process progression and even to its most serious complication - AMI. Conclusion: In spite of the fact that the Czech dietary habits have been changing in a positive way since 1989, the low intake of fruit, vegetables and of other sources of antioxidant vitamins, like plant oils, remains an indispensable risk factor in coronary heart disease. Our results indicate that decrease of antioxidant vitamins; myocardial infarction