Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Magnetic beads-based electrochemical immunosensor for monitoring Magnetic beads-based electrochemical immunosensor for monitoring allergenic food proteins
Autoři: Čadková Michaela | Metelka Radovan | Holubová Lucie | Horák Daniel | Dvořáková Veronika | Bílková Zuzana | Korecká Lucie
Rok: 2015
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Analytical Biochemistry
Strana od-do: 4-8
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Magnetický elektrochemický imunosenzor pro monitoring potravinových proteinových alergenů K vývoji magnetické elektrochemického imunosenzoru pro monitoring významného alergenu ovalbuminu byly použity tištěné senzory a magnetické částice jako pevná fáze. Bylo použito standardní uspořádání ELISA metody. Imunokomplex sestavený z anti-ovalbuminových IgG imobilizovaných na magnetických částicích, ovalbuminu a sekundárních protilátek konjugovaných s křenovou peroxidázou byl detekován elektrochemicky. Elektrochemický signál úměrný enzymatické reakci křenové peroxidázy v průběhu redukce peroxidu vodíku s elektronovým mediátorem thioninem byl měřen lineární voltametrií. Nová metoda detekce ovalbuminu poskytla dostatečnou citlivost pro jeho kvantifikaci v rozmezí 11 - 222 nM s detekčním limitem 5 nM. elektrochemický imunosenzor;magnetické částice;ovalbumin
eng Magnetic beads-based electrochemical immunosensor for monitoring Magnetic beads-based electrochemical immunosensor for monitoring allergenic food proteins Screen-printed platinum electrodes as transducer and magnetic beads as solid phase were combined to develop a particle-based electrochemical immunosensor for monitoring the serious food allergen ovalbumin. The standard arrangement of enzyme-linked immunosorbent assay became the basis for designing the immunosensor. A sandwich-type immunocomplex was formed between magnetic particles functionalized with specific anti-ovalbumin immunoglobulin G and captured ovalbumin molecules, and secondary anti-ovalbumin antibodies conjugated with the enzyme horseradish peroxidase were subsequently added as label tag. The electrochemical signal proportional to the enzymatic reaction of horseradish peroxidase during the reduction of hydrogen peroxide with thionine as electron mediator was measured by linear sweep voltammetry. The newly established method of ovalbumin detection exhibits high sensitivity suitable for quantification in the range of 11 to 222 nM and a detection limit of 5 nM. Magnetic beads-based assay format using external magnets for rapid and simple separation has been proven to be an excellent basis for electrochemical detection and quantification of food allergens in highly complex sample matrices. Electrochemical immunosensor; Magnetic particles; Ovalbumin