Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Hydrogels Based on Glucomannan and their Utilization in Agriculture
Autoři: Hermann Petr | Svoboda Ladislav | Bělina Petr
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Proceedings of the 3rd International Conference on Chemical Technology
Název nakladatele: Česká společnost průmyslové chemie
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 166-171
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Hydrogely na bázi glukomannanu a jejich využití v zemědělství Cílem výzkumu bylo připravit a charakterizovat hydrogely na bázi modifikovaného glukomannanu pro jejich budoucí využití jako regulátory půdní vláhy a ve výživě rostlin. Glukomannan je přírodní polysacharid skládající se z opakujících se jednotek glukózy a manózy. K tvorbě hydrogelů docházelo pomocí deacetylace glukomannanového řetězce prostřednictvím zásady nebo pomocí fosforylačních činidel. Pro měření fyzikálně chemických vlastností hydrogelů byly provedeny testy bobtnavosti, rychlosti vysoušení, rozpustnosti hydrogelu v závislosti na teplotě a cyklech bobtnání. Také byla zkoumána bobtnavost hydrogelu v nasycených roztocích (NH4)2SO4 a močoviny a následná rychlost uvolňování živin do vodného prostředí. Hydrogely;glukomannan;bobtnací poměr
eng Hydrogels Based on Glucomannan and their Utilization in Agriculture The aim of study was to prepare and characterize hydrogels based on modified glucomannan for their utilization as regulators of soil moisture and plant nutrition. Glucomannan is a natural polysaccharide composed of repeating units of glucose and mannose. Hydrogels were formed using deacetylation glucomannan chain through base or using phosphorylating agents. Physicochemical properties were measured for prepared hydrogels, such as the swelling tests in water, the rate of swelling and drying, the dependence of solubility of hydrogel on the temperature and number of swelling cycles. Also the swelling of hydrogel was examined in saturated solutions of (NH4)2SO4 and urea, and the rate of release of nutrients into the aqueous medium. Hydrogels;Glucomannan;Swelling Ratio