Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Výskyt aflatoxinogenních plísní v rostlinných produktech
Autoři: Zachová Iveta | Vytřasová Jarmila | Červenka Libor | Skříčková Marcela
Rok: 2004
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Název zdroje: Tomáškovy dny
Název nakladatele: Mikrobiologický ústav LF MU, Brno
Místo vydání:
Strana od-do:
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Výskyt aflatoxinogenních plísní v rostlinných produktech Mezi největší producenty aflatoxinů patří některé kmeny plísní A. flavus a A. parasiticus. Většina druhů plísně rodu Aspergillus produkuje toxické metabolity versicoloriny či sterigmatocystin, ale jen některé kmeny A. flavus nebo A. parasiticus je dovedou přeměnit na aflatoxiny. Práce se zabývá výskytem aflatoxinogenních plísní a možností využití metody PCR k urychlení detekce těchto plísní izolovaných z rostlinných produktů. Bylo vyšetřeno 116 vzorků potravin a krmiv. Přítomnost aflatoxinogenních plísní na půdě AFPA byla prokázána u 34 vzorků potravin a krmiv. Vyizolované kmeny aspergilů byly vyšetřeny metodou PCR (detekce přítomnosti genu kódujícího produkci aflatoxinu B1 ver-1 a apa-2). Přítomnost genu pro produkci aflatoxinu B1 byla zjištěna u 30 vzorků. Pro urychlení důkazu aflatoxinogenních plísní byla prováděna optimalizace PCR metody pro přímou analýzu plísní z pomnožovacích médií. Byly použity čtyři pomnožovací bujóny (bramborový, Czapek-Doxův, Sabouraudův a MALT bujón). Nejlepší výsledky pro detekci aflatoxinogenních plísní do 24 hodin poskytoval bramborový bujón. Pro detekci aflatoxinogenních plísní z potravin a krmiv do 24 hodin se metoda PCR velice osvědčila jako dostatečně citlivá i selektivní metoda. Výskyt pozitivních vzorků (29,3%) ukazuje na závažnost této problematiky a proto je studium toxinogenních plísní stále aktuální a bude předmětem dalších výzkumů. Poděkování. Tato práce byla podpořena prostředky z výzkumného záměru MSMT číslo 253100002 a GA ČR 203/02/0023. Occurrence of aflatoxinogenic fungi in products of plants. I. Zachová, J. Vytřasová, L. Červenka, M. Skříčková Department of Biological and Biochemical Sciences, Faculty of Chemical Technology, University of Pardubice Štrossova 239, CZ-530 03 Pardubice, Czech Republic Some strains of A. flavus and A. parasiticus are the most effective producers of aflatoxins. Majority of Aspergillus species produce intermediate toxic metabolites (versicolorins, sterigmatocystins, e aflatoxinogenní plísně; Aspergillus flavus; Aspergillus parasiticus
eng Occurrence of aflatoxigenic fungi in feed stuff Mezi největší producenty aflatoxinů patří některé kmeny plísní A. flavus a A. parasiticus. Většina druhů plísně rodu Aspergillus produkuje toxické metabolity versicoloriny či sterigmatocystin, ale jen některé kmeny A. flavus nebo A. parasiticus je dovedou přeměnit na aflatoxiny. Práce se zabývá výskytem aflatoxinogenních plísní a možností využití metody PCR k urychlení detekce těchto plísní izolovaných z rostlinných produktů. Bylo vyšetřeno 116 vzorků potravin a krmiv. Přítomnost aflatoxinogenních plísní na půdě AFPA byla prokázána u 34 vzorků potravin a krmiv. Vyizolované kmeny aspergilů byly vyšetřeny metodou PCR (detekce přítomnosti genu kódujícího produkci aflatoxinu B1 ver-1 a apa-2). Přítomnost genu pro produkci aflatoxinu B1 byla zjištěna u 30 vzorků. Pro urychlení důkazu aflatoxinogenních plísní byla prováděna optimalizace PCR metody pro přímou analýzu plísní z pomnožovacích médií. Byly použity čtyři pomnožovací bujóny (bramborový, Czapek-Doxův, Sabouraudův a MALT bujón). Nejlepší výsledky pro detekci aflatoxinogenních plísní do 24 hodin poskytoval bramborový bujón. Pro detekci aflatoxinogenních plísní z potravin a krmiv do 24 hodin se metoda PCR velice osvědčila jako dostatečně citlivá i selektivní metoda. Výskyt pozitivních vzorků (29,3%) ukazuje na závažnost této problematiky a proto je studium toxinogenních plísní stále aktuální a bude předmětem dalších výzkumů. Poděkování. Tato práce byla podpořena prostředky z výzkumného záměru MSMT číslo 253100002 a GA ČR 203/02/0023. Occurrence of aflatoxinogenic fungi in products of plants. I. Zachová, J. Vytřasová, L. Červenka, M. Skříčková Department of Biological and Biochemical Sciences, Faculty of Chemical Technology, University of Pardubice Štrossova 239, CZ-530 03 Pardubice, Czech Republic Some strains of A. flavus and A. parasiticus are the most effective producers of aflatoxins. Majority of Aspergillus species produce intermediate toxic metabolites (versicolorins, sterigmatocystins, e aflatoxinogenic fungi; Aspergillus flavus; Aspergillus parasiticus