Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Moisture Adsorption Isotherms and Thermodynamic Properties of Green and Roasted Yerba Mate (Ilex paraguariensis)
Autoři: Červenka Libor | Hloušková Lucie | Žabčíková Simona
Rok: 2015
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Bioscience
Název nakladatele: Elsevier Science BV
Místo vydání: Amsterdam
Strana od-do: 122-127
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Adsorpční isotermy vlhkosti a termodynamické vlastnosti zeleného a praženého Yerba mate (Ilex paraguariensis) Adsorpční izotermy vlhkosti obsažené v zeleném a praženém Yerba mate byly získány statickou gravimetrickou metodou při terplotách 5, 25 a 40°C v oblasti aktivity vody 0,05 až 0,90. Matematický model GAB byl nejvhodnější k popisu experimentálních dat, adsorpční izotermy vykazovaly typický sigmoidní tvar. S rostoucí teplotou došlo ke snižování izoterem pro zelené yerba mate v celém rozsahu av. V případě praženého yerba mate byla adsorpce vlhkosti vyšší při teplotě 40°C v oblasti 0,66-0,9 av. Adsorpce vlhkosti byla vždy vyšší pro vzorek zeleného yerba mate. Pomocí Calussius-Clapeyronovy rovnice bylo zjištěno, že vlhkost je silně vázaná na povrch zeleného yerba mate ve srovnání s praženým, zejména v oblasti nízkých hodnot av. Podle kompenzační teorie je sorpční proces u obou testovaných vzorků řízen změnou entalpie a není spontánní. Podle získaných poznatků lze doporučit rozdílnou skladovací teplotu pro zelené (40°C) a pražené yerba maté (5°C) v případě vyšší relativní vlhkosti vzduchu (>66%) Yerba mate; sorpce vlhkosti; teplota; termodynamika
eng Moisture Adsorption Isotherms and Thermodynamic Properties of Green and Roasted Yerba Mate (Ilex paraguariensis) Moisture adsorption isotherms of green and roasted Yerba mate (Ilex paraguariensis) at 5, 25, and 40°C were determinated by the static gravimetric method over the wide range of water activity from 0.05 to 0.9. GAB model fitted well the experimental adsorption data presenting sigmoid shape curves for both samples. Whereas the decrease of isotherms with increasing of the temperature was observed for green mate sample over the whole range of water activities, a crossing-over of isotherm at 40°C was observed for roasted mate sample at 0.66 aw. Nevertheless, the moisture adsorption was significantly higher for green mate than that for roasted mate. The effect of temperature on the properties of sorbed water calculating from Curie's equation was only apparent for roasted Yerba mate. Claussius-Clapeyron equation showed that the adsorbed moisture is strongly bound to the surface of green Yerba mate in low moisture content in comparison with roasted Yerba mate. According to compensation theory, the sorption process for both green and roasted Yerba mate samples was enthalpy driven, and non-spontaneous. When stored at higher relative humidity (>66%), green and roasted Yerba mate should be kept at different temperature, i.e. higher temperature (40°C) is favourable for green Yerba mate, whereas lower temperature (5°C) is preferred for roasted Yerba mate. Yerba mate; mositure sorption; temperature; thermodynamic