Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Modified Carbon Paste Electrode as a Tool for the Evaluation of Oxidative Stability of Rapeseed Oil
Autoři: Žabčíková Simona | Červenka Libor
Rok: 2015
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Potravinarstvo
Strana od-do: 347-351
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Modifikovaná pastová elektroda jako nástroj pro stanovení oxidační stability řepkového oleje Uhlíková pastová elektroda byla použita pro stanovení oxidační stability vzorků řepkového oleje metodou cyklické voltametrie v 0,1M HCl jako elektrolytu. Vzorky olejů byly vystaveny dennímu světlu a vzduchu za laboratorní teploty. Oxidašní stability byla pravidelně sledována pomocí stanovení peroxidového a p-anisidinového čísla. Celkový oxidašní stav byl vyjádřen jako TOTOX index. Vzorky oleje byly použity jako pastovací kapalina pro přípravu uhlíkových elektrod následované měřením cyklickou voltametrií. Peroxidové číslo se během skladování postupně zvyšovalo, zatímco p-anisidinové číslo nevykazovalo jasný trend. Cyklický voltamogram ukázal oxidační proud v oblasti 575 – 60 mV a redukční proud při potenciálu 400 – 425 mV. Tyto vlny nebyly zaznamenány při pH ≥3.0, což neodpovídá chování fenolických látek na uhlíkové pastové elektrodě. Nebyla nalezena souvislost mezi velikostí proudových výtěžků a peroxidovým a p-anidisinovým číslem. Významná korelace byla nalezena mezi proudovými výtěžky a TOTOX indexem (Spearmanův korelční koeficient r = 0,894 a r = 0,914 pro anodický a katodický proud). Významný lineární trend byl nalezen pro jednotlivé testované vzorky. Modifikace uhlíkové pastové elektrody může sloužit jako alternativní metoda pro určení oxidační stability řepkového oleje, nicméně výsledky je nutné vyhodnocovat obezřetně, neboť získané korelace jsou druhově specifické. Jedlý olej; peroxidové číslo; cyklická voltametrieů; uhlíková pastová elektroda
eng Modified Carbon Paste Electrode as a Tool for the Evaluation of Oxidative Stability of Rapeseed Oil Carbon paste electrode was used for evaluation of oxidative stability of rapeseed oil samples using cyclic voltammetry in 0.1 mol.L-1 HCl as a supporting electrolyte.Rapeseed oil samples were exposed to daylight and oxygen in open glass baker at the laboratory condition in order to obtain oils with accelerated primary and secondary products of oxidation. The oxidation status was determinated by peroxide value and p-anisidine value.Total oxidative stability was expressed as TOTOX index. The edible oils were used for preparation (modification) of the carbon paste composite material followed by the cyclic voltammetric measurement. Peroxide values significantly increased whereas p-anisinde value rather fluctuated during 40 days of storage in all the samples. Cyclic voltammograms showed anodic current peaks at 575 –600 mV and cathodic current peaks at 400 –425 mV. The oxidation and reduction waves iminished at pH ≥3.0 suggesting not only phenolic compounds contributed to the electrochemical characteristic of oil samples. The peroxide value or p-anisidine value did not correlate with oxidation or reduction peak currents at the potential 575 –600mV and 400 –425 mV, respectively. Both cathodic and anodic currents increased with increasing TOTOX index exhibiting positive correlation with high Spearman correlation coefficient (r =0.894 and r=0.914 for anodic and cathodic current, respectively).Linear relationship was found for each sample individually. A caution has to be done when interpreting results since the correlation seems to be of oil sample specific. Nevertheless, the modified carbon paste electrode with rapeseed oil represents a suitable and alternative tool for determination of the oxidative state of edible oils without use of organic solvents. edible oil; peroxide value; cyclic voltammetry; carbon paste electrode