Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance


Biologická ochrana ječmene během sladování

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Program: 1. veřejná soutěž vyhlášená v roce 2023
Období realizace: 01.03.24 - 31.12.28
Pracoviště: Fakulta chemicko-technologická - Katedra biologických a biochemických věd
Hlavní řešitel: Brožková Iveta
Spoluřešitelé: Moťková Petra | Hofmanová Drahomíra | Haláková Jana | Vydržalová Markéta | Palarčík Jiří
Popis:
Cílem projektu je příprava preparátu na bázi nových mikroorganismů (MO), které mají schopnost inhibovat růst plísní rodu Fusarium nebo vykazují biotransformační aktivitu vůči trichothecenovým mykotoxinům.Izolované MO budou aplikovány v procesu sladování ječmene za účelem zlepšení jeho kvality z hlediska snížení koncentrace trichothecenových mykotoxinů v zrnu a stupně kontaminace plísněmi rodu Fusarium. Výsledkem výzkumu bude využití nové strategie ochrany ječmene během sladování, která je mimo jiné šetrná k životnímu prostředí, a nalezení biologického nástroje pro snížení ztrát u výrobních podniků. Součástí řešení projektu bude hodnocení mikrobiální aktivity vůči Fusarium poae, které se v posledních letech stalo vlivem klimatických změn významným patogenem pšenice a ječmene na našem území.