Biologická ochrana ječmene během sladování
Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství
Program: 1. veřejná soutěž vyhlášená v roce 2023
Období realizace: 01.03.24 - 31.12.28
Pracoviště:
Fakulta chemicko-technologická - Katedra biologických a biochemických věd
Hlavní řešitel: Brožková IvetaSpoluřešitelé: Moťková Petra | Hofmanová Drahomíra | Haláková Jana | Vydržalová Markéta | Palarčík Jiří
Popis:
Cílem projektu je příprava preparátu na bázi nových mikroorganismů (MO), které mají schopnost inhibovat růst plísní rodu Fusarium nebo vykazují biotransformační aktivitu vůči trichothecenovým mykotoxinům.Izolované MO budou aplikovány v procesu sladování ječmene za účelem zlepšení jeho kvality z hlediska snížení koncentrace trichothecenových mykotoxinů v zrnu a stupně kontaminace plísněmi rodu Fusarium. Výsledkem výzkumu bude využití nové strategie ochrany ječmene během sladování, která je mimo jiné šetrná k životnímu prostředí, a nalezení biologického nástroje pro snížení ztrát u výrobních podniků. Součástí řešení projektu bude hodnocení mikrobiální aktivity vůči Fusarium poae, které se v posledních letech stalo vlivem klimatických změn významným patogenem pšenice a ječmene na našem území.
Cílem projektu je příprava preparátu na bázi nových mikroorganismů (MO), které mají schopnost inhibovat růst plísní rodu Fusarium nebo vykazují biotransformační aktivitu vůči trichothecenovým mykotoxinům.Izolované MO budou aplikovány v procesu sladování ječmene za účelem zlepšení jeho kvality z hlediska snížení koncentrace trichothecenových mykotoxinů v zrnu a stupně kontaminace plísněmi rodu Fusarium. Výsledkem výzkumu bude využití nové strategie ochrany ječmene během sladování, která je mimo jiné šetrná k životnímu prostředí, a nalezení biologického nástroje pro snížení ztrát u výrobních podniků. Součástí řešení projektu bude hodnocení mikrobiální aktivity vůči Fusarium poae, které se v posledních letech stalo vlivem klimatických změn významným patogenem pšenice a ječmene na našem území.