Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Microbial numbers and enzymatic activities in agricultural soils and their variations during the storage
Autoři: Lysková Petra
Rok: 2008
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 33-40
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Mikrobiální počty a enzymatické aktivity v zemědělských půdách a jejich změny během skladování Manipulace s půdními mikroorganismy s využitím půdních a zemědělských postupů je hlavní strategií při rozvoji stabilního zěmědělského systému. Studie byla zaměřena sledování rozdílů v mikrobiálních počtech a enzymatických aktivitách u různě obhospodařovaných zemědělských půd. U půdy s rotací plodin byly zjištěny vyšší mikrobiální počty i enzymatické aktivity než u půdy, na které byly dlouhodobě pěstovány banánovníky. Pokles mikrobiální aktivity testovaných půd po uskladnění na dobu 30 a 60 dnů při pokojové teplotě naznačuje, že se nejedná o teplotu vhodnou pro skladování, byť jen po krátkou dobu. FDA hydrolýza;dehydrogenasa;mikrobiální počty
eng Microbial numbers and enzymatic activities in agricultural soils and their variations during the storage The manipulation of soil microbial communities using soil and crop management practices is a basic strategy in the development of stable agricultural systems.Such systems are based, in part, on the efficient management of soil microorganisms to improve soil quality. Microbial numbers and enzymatic activities in agricultural soils that differed in fertilization practice, method and intensity of tillage, and crop rotation were investigated. Agricultural soils showed significant differences in some of physical-chemical properties (phosphorus content, available Ca) between the two cropping systems tested. Microbial counts as well as enzyme activities of the site with crop rotation were higher than in the soil under many years of continuous banana cultivation. The decrease in microbial activity of tested soils after the storage for 30 and 60 days at room temperature indicates that selected temperature is not suitable for storage, even for the short periods. FDA hydrolysis;dehydrogenase;microbial activity