Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza kyselosti a umělých sladidel v tmavých pivech
Autoři: Adam Martin | Dobiáš Petr | Polan Vojtěch | Královský Josef | Ventura Karel
Rok: 2008
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře X. Monitorování cizorodých látek v životním prostředí
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 7-12
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza kyselosti a umělých sladidel v tmavých pivech Byly analyzovány 3 vzorky černého piva. Stanovována byla celková kyselost pomocí alkalimetrické titrace s potenciometrickou indikací a obsah umělých sladidel HPLC-UV metodou. Kyselost vzorků se pohybovala v rozmezí 29,1 ? 46,3 mmol.l-1, z umělých sladidel byl ve vzorcích nalezen sacharin, a to v množství 144 ? 170,5 mg.l-1. pivo;celková kyselost;umělá sladidla
eng Analysis of acidity and sweeting agents in dark beers Three different samples of dark beer were analysed in order to determine the total acidity and sweetening agent?s contents. To this purpose the alkalimetric titration method coupled with potentiometric indication of titration stop and HPLC-UV method were used. Obtained acidities of analysed samples ranged from 29.1 ? 46.3 mmol.l-1, whereas the saccharine content was found in the range between 144 ? 170.5 mg.l-1. beer;titratable acidity;synthetic sweetening agent