Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Stability of ascorbic acid at sample preparation before HPLC analysis
Autoři: Kanďár Roman | Žáková Pavla | Kovařík Jakub | Skalický Jiří
Rok: 2009
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Název zdroje: Klinická biochemie a metabolismus
Název nakladatele: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně
Místo vydání: Praha
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Stabilita kyseliny askorbové při přípravě vzorku před HPLC analýzou Účinnost různých precipitačních činidel, vliv iontů kovů, teploty, světla, pH a rozpuštěného kyslíku na stabilitu kyseliny askorbové byly testovány. Cílem tohoto laboratorního cvičení bylo validovat HPLC metodu pro rutinní stanovení kyseliny askorbové v biologických vzorcích. Testovali jsme celou řadu deproteinačních činidel. Po deproteinaci a filtraci jsme supernatant přenesli do neprůhledných vialek. Před uzavřením vialky jsme supernatant opatrně probublali čistým dusíkem. Pouze kyseliny metafosforečná a chloristá se osvědčily jako deproteinační činidla. Ovšem pouze u vzorků deproteinovaných pomocí kyseliny metafosforečné byla kyselina askorbová při 4 °C stabilní. Zajímavým zjištěním byl významný pokles kyseliny askorbové ve vzorcích neošetřených dusíkem. Pozorovali jsme významný pokles kyseliny askorbové jak ve standardních roztocích, tak také ve vzorcích plazmy při zvyšující se teplotě a pH. kyselina askorbová, příprava vzorku, HPLC s UV detekcí, deproteinační činidla
eng Stability of ascorbic acid at sample preparation before HPLC analysis The effectiveness of various protein precipitants, influence of oxidation by metal ions, temperature, light, pH and dissolved oxygen were tested. The aim of this laboratory practice was to validate HPLC method for the routine determination of ascorbic acid in biological samples. We have tested number of protein precipitants. After protein precipitation and filtration of a sample, we have transferred a supernatant into amber vilas. Before enclosure, we have purged a supernatant with highly pure nitrogen. The only two protein precipitants that led to satisfactory recoveries of ascorbic acid were metaphosphoric and perchloric acid. Ascorbic acid samples extracted with metaphosphoric acid were stable at 4 °C compared to perchloric acid. Interesting was meaningful decline of ascorbic acid concentration in samples untreated with nitrogen. We have observed significant decline of ascorbic acid both standard solution and plasma sample at increased temperature and pH. ascorbic acid, sample preparation, HPLC with UV detection, protein precipitants