Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Možnosti využití techniky oTOF-ICP-MS pro multiprvkovou analýzu potravin
Autoři: Husáková Lenka | Šrámková Jitka | Frýdová Eva | Nedělková Iva | Urbanová Iva
Rok: 2009
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XI., sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 55-63
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Možnosti využití techniky oTOF-ICP-MS pro multiprvkovou analýzu potravin Práce byla věnována možnostem využití hmotnostního spektrometru s ionizací v indukčně vázaném plazmatu s průletovým analyzátorem s ortogonální akcelerací iontů (Optimass 8000 oTOF-ICP-MS, GBC Scientific Equipment, Austrálie) pro potřeby multiprvkové analýzy potravinových vzorků. Před vlastní analýzou byly vzorky mineralizovány v mikrovlnné peci směsí kyseliny dusičné a peroxidu vodíku. Studován byl vliv spektrální i nespektrální interference na stanovení vybraných elementů. Pro kompenzaci nespektrální interference bylo použito rhodia jako vnitřního porovnávacího prvku. Pro kompenzaci spektrální interference bylo v některých případech použito matematické korekce. Metoda byla použita pro správné, přesné a rychlé stanovení 43 prvků ve 12 typech potravinových vzorků. Správnost stanovení byla ověřena na základě analýzy certifikovaného referenčního materiálu sušeného mléka NIST 8435 a pomocí analytických návratností vyhodnocených pro obohacené vzorky mineralizátů jednotlivých typů vzorků. TOF-ICP-MS; multielementární analýza potravin
eng Capabilities of oTOF-ICP-MS for Multielementary Analysis of Food Samples This work describes capabilities of the commercial inductively coupled plasma orthogonal acceleration time-of-flight mass spectrometer (Optimass 8000 oTOF-ICP-MS) for the rapid and reliable determination of trace elements in various food and beverages samples. Prior to analysis all samples were digested in microwave digestion system using a mixture of nitric acid and hydrogen peroxide. The effect of the matrix onto the determination of selected elements was studied. Rhodium was used as an internal standard to compensate non-spectral effects. Mathematical correction equations were used in several cases to compensate the spectral interferences. The method was finally applied to the determination of 43 elements in 12 different types of food samples. In order to verify the accuracy and precision of the method, standard reference material NIST 8435 (whole milk powder) was analysed. Additional validation data were provided based on the analysis of different types of food samples by analytical recoveries study. TOF-ICP-MS; multielementary analysis of food samples