Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Comparison of Various Methods for Determination of Water in White Yoghurts
Autoři: Adam Martin | Dobiáš Petr | Bajerová Petra | Ventura Karel
Rok: 2009
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Chemistry
Název nakladatele: Elsevier Science
Místo vydání: Oxford
Strana od-do: 1069-1073
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Srovnání různých metod pro stanovení vody v bílých jogurtech Obsah vody byl stanoven v 11 vzorcích bílých jogurtů. Použity byly různé metody, jako jsou titrace dle Karl-Fischera (KF), infračervená spektrometrie v blízké a střední infračervené oblasti (MIR), sušení v sušárně a analýza vlhkosti. Pro KF metody byly optimalizovány volba rozpouštědla, teplota a doba extrakce. Jako finální podmínky byly nalezeny metanol při pokojové teplotě s extrakcí po dobu 5 min. Pro infračervenou spektrometrii (FTIR) byly zvoleny vhodné rozpouštědlo a příslušné vlnočty pro analýzu vody. Jako nejlepší z FTIR metod byla nalezena metoda měření v blízké infračervené oblasti (NIR) při vlnočtu 10270 cm-1 v acetonitrilu a při transmisním způsobu snímání spektra. Na základě porovnání jednotlivých metod byla jako nejvhodnější určena metoda sušení v sušárně při 105 °C, avšak tato je časově nejnáročnější. Nicméně KF titrace a zvláště pak FTIR metody mohou být vhodnými alternativami k metodám sušícím. Obsah vody; FTIR; Titrace dle Karl-Fischera, Bílé jogurty
eng Comparison of Various Methods for Determination of Water in White Yoghurts Water content was determined in 11 samples of white yoghurts. Several techniques, namely Karl Fischer (KF) volumetric titration, near and middle infrared spectroscopy (MIR), oven drying and moisture analyser were used. Optimisations of solvent, titration temperature and extraction time were carried out for the KF titration. Methanol at room temperature with 5 min extraction period was used as final conditions. For the infrared spectroscopy (FTIR) the suitable solvent and the appropriate wavenumbers for water analysis were chosen. The measurement in the near infrared (NIR) region at the wavenumber 10270 cm-1 using acetonitrile as solvent and transmission method was evaluated as the best of the FTIR methods. Based on the comparison of individual methods the oven drying at 105 degrees C seems to be the most suitable, but it is the most time consuming. However, KF volumetric titration and especially FTIR methods appear to be good alternatives to the drying methods. Water Content; FTIR; Karl Fischer Titration; White Yoghurt