Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Extraction of Antioxidants from Plants Using Ultrasonic Methods and their Antioxidant Capacity
Autoři: Adam Martin | Dobiáš Petr | Eisner Aleš | Ventura Karel
Rok: 2009
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Separation Science
Název nakladatele: Wiley-VCH
Místo vydání: Weinheim
Strana od-do: 288-294
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Extrakce antioxidantů z rostlin s využitím ultrazvukových metod a jejich antioxidační kapacita Byla vyvinuta analytická metoda založená na HPLC ve spojení s UV detekcí (HPLC-UV) pro stanovení vybraných antioxidantů (eskuletin, skopoletin, 7-hydroxykoumarin, rutin, xanthotoxin, 5-methoxypsoralen a kvercetin) v rostlinném materiálu. Pro izolaci těchto sloučenin z bylin, jakými jsou Mentha longifolia L., Mentha spicata L., Ruta graveolens L., Achyllea millefolium L., Plantago lanceolata L. and Coriandrum sativum, L., byly použity dvě ultrazvukové extrakční metody. Obě tyto metody, tj. s využitím ultrazvukové sondy a ultrazvukové lázně, byly optimalizovány a vzájemně porovnány. Pro předkládanou metodu byly nalezeny LOQ hodnoty v rozsahu od 22,7 (xanthotoxin) do 97,2 ng/mL (rutin). U všech extraktů byla vyhodnocena i antioxidační aktivita metodou založenou na redukci volného radikálu 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl (DPPH). Dosažené výsledky se pohybovaly v rozsahu od 10,11 do 73,50 % inhibice DPPH radikálu. Antioxidanty; Antioxidační kapacita; HPLC; Ultrazvukové extrakce
eng Extraction of Antioxidants from Plants Using Ultrasonic Methods and their Antioxidant Capacity The analytical method based on the HPLC coupled with UV detection (HPLC-UV) for the determination of selected antioxidants (i.e. esculetin, scopoletin, 7-hydroxycoumarine, rutin, xanthotoxin, 5-methoxypsoralen and quercetin) in plant material was developed. Two ultrasonic extraction methods for the isolation of these compounds from the plants such as Mentha longifolia L., Mentha spicata L., Ruta graveolens L., Achyllea millefolium L., Plantago lanceolata L. and Coriandrum sativum, L. were used. Both of these methods, i.e. ultrasonic probe and ultrasonic bath, were optimised and compared to each other. For the proposed HPLC-UV method LOQ values in the range from 22.7 (xanthotoxin) up to 97.2 ng/mL (rutin) were obtained. For all extracts the antioxidant capacity based on the reduction of free 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical was also determined. Obtained results ranged from 10.11 up to 73.50% of DPPH radical inhibition. Antioxidants; Antioxidant Capacity; High-Performance Liquid Chromatography; Ultrasonic Extraction