Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Aplikace mikroextrakční metody MEPS pro analýzu vitaminu C v nápojích
Autoři: Mlejová Veronika | Adam Martin | Pavlíková Petra | Dobiáš Petr | Ventura Karel
Rok: 2009
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Název zdroje: ChemZi
Název nakladatele: Slovenská chemická spoločnosť pri SAV
Místo vydání: Bratislava
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Aplikace mikroextrakční metody MEPS pro analýzu vitaminu C v nápojích Byla vyvinuta mikroextrakční metoda MEPS (Microextraction by Packed Sorbent) pro stanovení vitaminu C v nealkoholických nápojích. Nejprve byly optimalizovány jednotlivé extrakční podmínky, jako jsou typ sorbentu, množství vzorku a vhodné rozpouštědlo pro desorpci vitaminu C. Získané extrakty byly analyzovány metodou HPLC s UV detekcí. Pro kvantifikaci byla použita metoda kalibrační křivky a metoda standardního přídavku. Navržená metoda byla nakonec aplikována na 9 reálných vzorků nealkoholických nápojů.
eng Application of Microextraction Method MEPS for analysis of Vitamin C in Beverages Microextraction method based on the MEPS (Microextraction by Packed Sorbent) was developed for the determination of vitamin C in alcohol-free beverages. First of all the experimental conditions for MEPS (i.e. sorbent type, sample amount and suitable desorption solvent) were optimised. Obtained extracts were analysed by HPLC method coupled with UV detection. As quantification methods both the calibration curve and standard addition methods were used. Finally, the proposed method was applied for the analysis of 9 real samples of alcohol-free beverages.