Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analysis of L-Ascorbic Acid in Beverages by Means of MEPS Technique
Autoři: Pavlíková Petra | Dobiáš Petr | Adam Martin | Ventura Karel
Rok: 2009
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: YISAC 2009 - Young Investigators Seminar on Analytical Chemistry
Název nakladatele: Karl-Franzens-Universitaet Graz
Místo vydání: Graz
Strana od-do: 69-73
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza kyseliny L-askorbové s využitím techniky MEPS Pro analýzu kyseliny L-askorbové v nápojích byla vyvinuta mikroextrakční metoda MEPS (Microextraction by Packed Sorbent) ve spojení s HPLC-UV analýzou extraktů. Na základě experimentální optimalizace jednotlivých parametrů byly nalezeny vhodně extrakční podmínky, které byly aplikovány na analýzu vitaminu C v devíti reálných vzorcích nealkoholických nápojů. Pro vyhodnocení výsledků byla použita metoda kalibrační křivky. Bylo prokázáno, že navržená metoda je vhodná pro analýzu kyseliny L-askorbové v nápojích. MEPS; Kyselina L-askorbová; Nápoje
eng Analysis of L-Ascorbic Acid in Beverages by Means of MEPS Technique Analytical method based on the microextraction by packed sorbent (MEPS) coupled with HPLC-UV analysis of extract was developed for the analysis of L-ascorbic acid in non-alcoholic beverages. Based on the preliminary experimental optimization of individual parameters the suitable extraction conditions were successfully applied for the analysis of vitamin C in nine real samples of beverages without alcohol. The method of calibration curve was used for the results evaluation. To this purpose the proposed method was found to be suitable. MEPS; L-Askorbic Acid; Beverages