Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Methods for the HPLC Analysis of Phenolic Compounds and Flavonoids in Beer
Autoři: Jandera Pavel
Rok: 2009
Druh publikace: kapitola v odborné knize
Název zdroje: Beer in Health and Disease Prevention
Název nakladatele: Academic Press (Elsevier)
Místo vydání: London
Strana od-do: 1003-1014
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Metody pro HPLC analýzu fenolických sloučenin a flavonoidů v pivu Jsou k dispozici různé HPLC metody pro stanovení fenolických kyselin, polyfenolů, flavonoidů a podobných látek, které přispívají k antioxidační aktivitě piva. Jejich úspěšná separace vyžaduje optimalizaci výběru kolony, mobilní fáze a podmínek separace. Pro detekci uvedených látek po HPLC separaci jsou porovnávány UV/VIS, fluorescenční a elektrochemické detekční techniky s důrazem na vysoce citlivou a selektivní coulochemickou detekci. Kombinované techniky využívající spojení HPLC s hmotnostní spektrometrií nebo s jadernou magnetickou rezonancí jsou hodnotným nástrojem pro identifikaci a určování struktury fenolických a jim příbuzných látek v pivu, chmelu a sladovém extraktu. Jako poslední jsou diskutovány předúpravy vzorků pro HPLC analýzu přírodních antioxidantů. Kapalinová chromatografie;Příprava vzorků;Fenolické kyseliny;Polyfenoly;Flavonoidy;Pivo
eng Methods for the HPLC Analysis of Phenolic Compounds and Flavonoids in Beer A variety of high-performance liquid chromatography (HPLC) methods are available for the determination of the individual phenolic acids, polyphenols, fl avonoids and related compounds contributing to the antioxidant activity of beer. Successful separation of the individual compounds requires appropriate selection of columns, mobile phases and optimization of the operation conditions. Ultraviolet/visible, fluorimetric and electrochemical detection techniques for HPLC determination of phenolic compounds are compared with special attention to the highly sensitive and selective coulometric array detectors. Hyphenated techniques employing coupling of HPLC with mass spectrometry or with nuclear magnetic resonance are valuable tools for identifi cation and structure elucidation of phenolic and related compounds in beer, hops and malt extracts. Finally, sample pre-treatment for HPLC of natural antioxidants is addressed. Liquid chromatography;Sample pre-treatment;Phenolic acids;Polyphenols;Flavonoids;Beer