Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Problematika detekce rodu Arcobacter metodou PCR
Autoři: Zachová Iveta | Vytřasová Jarmila | Pejchalová Marcela | Husková Zuzana | Červenka Libor
Rok: 2004
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 295-306
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Problematika detekce rodu Arcobacter metodou PCR Tato práce se zabývá využitím metody PCR k urychlení a zpřesnění důkazu arkobakterů izolovaných z potravin a z vody a sleduje vliv matrice vzorku. Metoda využívá dvou párů primerů, rodově specifického (Arcobacter) a druhově specifického (A. butzleri). Specifita a citlivost optimalizované metody PCR byla ověřena na sbírkových kmenech Arcobacter butzleri CCUG 30484, Arcobacter cryaerophilus CCM 3933 a Arcobacter cryaerophilus CCM 3934. Dále byla prováděna přímá analýza pomnožovacích médií s vynecháním kultivačního kroku na pevném médiu. Pro urychlení detekce arkobakterů byla testována 4 pomnožovací média. Nejlepší výsledky poskytoval F6 selektivní bujón. U uměle kontaminovaných vzorků kuřecího, vepřového a hovězího masa byl sledován vliv matrice vzorku. Zvolená kombinace pomnožovacího média a pevné půdy byla vysoce selektivní. Jednotlivé druhy masa se liší obsahem tuku, který měl vliv na detekci arkobakterů. Metodou PCR bylo vyšetřeno 69 vzorků. Arcobacter spp. byl nalezen ve 29 případech (42 %). Pozitivní izoláty byly konfirmovány jako A. butzleri (24,6 %) a A. cryaerophilus (17,4 %). Arcobacter butzleri; Arcobacter cryaerophilus; PCR;
eng Detection of Arcobacter using PCR method Method of optimized multiplex PCR was verified on reference strains Arcobacter butzleri CCUG 30484, Arcobacter cryaerophilus CCM 3933 and Arcobacter cryaerophilus CCM 3934. Direct analysis of enrichment broths takeing-off a culture step was performed. Four enrichment media were tested for the acceleration of arcobacters´ detection. F6 selective broth yielded the best results. Poultry, porcine and bovine samples were artificially contaminated and the influnce of samples´ matrix was investigated. A choice combination of an enrichment broth and a plating agar was highly selective. Sorts of meat differ in a content of fat, which had an influence on a detection of arcobacters. 69 samples of food products and water were examined using multiplex PCR. Arcobacter spp. were found in 29 cases (42 %). Positive isolates were confirmed as A. butzleri (24,6 %) and A. cryaerophilus (17,4 %). Arcobacter butzleri; Arcobacter cryaerophilus; PCR;