Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.
Autoři: Kristlová Jana | Vytřasová Jarmila | Zdražilová Pavla | Pešková Iva
Rok: 2007
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře IX. Monitorování cizorodých látek v životním prostředí
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 221-227
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce. Bakteriální druh Staphylococcus aureus je považován za jednoho z nejvýznamnějších lidských patogenů dnešní doby. Alimentární intoxikace jsou způsobeny toxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. Onemocnění je vyvoláno po konzumaci potraviny obsahující toxickou dávku stafylokokových entrotoxinů (SEs). Příznaky otravy se projevují již po několika hodinách. SEs jsou pro člověka velmi nebezpečné, neboť mohou být obsaženy v potravině, i když je Staphylococcus aureus již usmrcen. SEs jsou díky své struktuře a složení odolné nejen vůči působení proteolytických enzymů, ale jsou také termostabilní. V nedávné době byly objeveny nové stafylokokové enterotoxiny. Na stanovení těchto SEs nejsou zatím vyvinuty metody, které by se daly uplatňovat v běžné laboratorní praxi. Z nově objevených stafylokokových enterotoxinů je pro člověka nejnebezpečnější SEH. Můžeme ho detekovat elektroforézou na polyakrylamidových gelech, nebo pomocí specifické imunochemické metody ELISA. Stafylokokové enterotoxiny; Staphylococcus aureus; ELISA; elektroforéza
eng Detection of staphylococcal enterotoxins The bacterial species Staphylococcus aureus are consider to be one of the most spread human pathogens in today. Bacteries of Staphylococcus aureus produce toxins which can provoke alimentary intoxication. Intoxication is caused by consummation of food containing a toxic dose of Staphylococcal enterotoxins (SEs). The poisoning symptoms appear in a few hours after ingestion. SEs are very dangerous because they could stay in the food even when the bacteria Staphylococcus aureus are destroyed. Due to the SEs?s chemical composition and structure they have enhanced stability against proteolytic enzyms and thermal shock. Recently, discovery of new type of enterotoxins produced by Staphylococcus aureus was published. Detection methods appropriate for SEs analysis which could be simply used in laborotories are still under study. SEH is one of the most dangerous enterotoxin from the group of new discovered SEs. Nevertheless the SEH could be detection using either electrophoresis on polyacrylamid gels or specific immunochemical method ELISA. Enterotoxins; Staphylococcus aureus; ELISA; elektroforesis